Haos după legea energiei! Cine sunt românii care ar putea plăti de 4 ori mai mult la factură

Anca Bratu, 19 decembrie 2022, Ora 19:22

  • print
  • |
haoe-dupa-legea-energiei-cine-sunt-romanii-care-ar-putea-plati-de-4-ori-mai-mult-la-factura-47175-1.jpg

Cel puţin jumătate de milion de români nu vor beneficia de tarifele preferențiale la energie, ba mai mult, vor fi obligați să achite retroactiv bani mai mulți la facturile din septembrie-decembrie. 

Noua bombă din legea energiei, după tot haosul din declarațiile pe propria răspundere, haos pe care cei din ANRE spuneau că l-au clarificat. Pentru că legea a fost scrisă prost, o lege pe care s-au chinuit luni de zile să o facă, în cazul celor care nu au contractele pe numele lor sau nu au domiciliul acolo unde locuiesc, aceștia vor fi obligați să plătească un preț și de 4 ori mai mare și nici nu pot depune declarațiile pe propria răspundere, conform antena3.ro.

"În cazul clienților casnici, prețul final facturat prevăzut la alin. lit. a şi b se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședința ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. lit. a şi b fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe propria răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum".  

a. maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar în anul 2021 este cuprins între 0 şi 100 kWh:  

 

  • clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv; 

  • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale 

  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii 

  • clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ 

b. maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienții casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 şi 300 kWh.

Legea plafonării obligă mai mulți români să achite mai mult la energie electrică, nu doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru anul 2022

Anunțul a fost făcut de Asociația România inteligentă. 

"Un cititor al site-ului Asociației Energia Inteligentă a semnalat un aspect, care, sincer, a scăpat în analiza noii legi a plafonării prețului la energie: articolul introdus în lege care stabilește că plafonarea se aplică la un singur loc de consum, nu se aplică doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru ultimele 4 luni din anul 2022. Aberant!!!  

Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat. Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant!!!  

Să luăm exemplul care ni s-a prezentat la Asociație, un consumator de energie electrică are domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate proprie sau chirie), acolo unde și l-a stabilit pentru a-și putea înscrie copilul la o anumită școală, dar locuiește la un alt imobil, unde are reședința. La locul unde efectiv locuiește și are reședința a consumat 95 kWh în  medie în anul 2021, energie electrică. În perioada 1 septembrie 2022 - 19 septembrie 2022 are un consum de energie electrică de 364 kWh, pentru care înaintea publicării noii legi a energiei trebuia să achite 247,52 lei, contravaloarea energiei electrice consumate. După noua lege este necesar să achite pentru acest consum realizat anterior existenței legii 473,2 lei, adică cu 92% mai mult. Aberant!!!  

Solicităm schimbarea urgentă a acestei legi și eliminarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor. STOP aberațiilor!!!", se arată pe pagina Asociației Energia Inteligentă. 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:53
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou