Marele fotbalist Pele a murit joi, la vârsta de 82 de ani!

Anca Bratu, 30 decembrie 2022, Ora 10:05

  • print
  • |
marele-fotbalist-pele-a-murit-joi-la-varsta-de-82-de-ani-47213-1.jpeg

Pele, legenda fotbalului mondial, a murit - joi - la vârsta de 82 de ani, transmit AP și Sky News. Starul brazilian era internat în spital cu grave probleme de sănătate. 

De mai bine de un an, fostul atacant brazilian fusese diagnosticat cu cancer de colon, însă operația nu a reușit și i-au fost găsite metastaze la intestine, plămâni, dar și la ficat.

La sfârșitul lunii noiembrie, acesta a fost internat la spitalul Albert Einstein, acolo unde s-a aflat că nu mai răspunde la chimioterapie, scrie Prosport.

Cine a fost Pele

Edson Arantes do Nascimento - pe numele său real - s-a născut pe 23 octombrie 1940, în orașul Tres Coracoes, din districtul Minas Gerais. Tatăl său, Dondinho, era fotbalist la Fluminense, însă într-o epocă în care și profesioniștii erau săraci.

Puștiul a fost poreclit de familie Dico, însă numele său „de scenă" avea să îi fie pus mai târziu, scrie Playsport.ro. Idolul lui Edson era un portar de la Vasco da Gama, Bile, însă puștiul nu îi putea pronunța corect numele, așa că prietenii săi l-au botezat după forma greșită, Pele.

Pele lasă în urmă șapte copii (Edson, Sandra Regina, Joshua, Celeste, Kelly Cristina, Flavia și Jennifer) și o avere de de 100 de milioane de euro.

  • 3 titluri de campion mondial cu Brazilia are Pele (în 1958, 1962 şi 1970)
  • 6 titluri de campion al Braziliei, cu Santos, a obţinut Pele (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968)
  • 6 titluri de „Cel mai bun marcator", a obţinut Pele la competiţiile la care a participat
  • Două Cupe Intercontinentale, cu Santos, a obţinut Pele (1962, 1963)
  • Un titlu de campion, cu New York Cosmos, a obţinut Pele în SUA (1977), înainte să se retragă
  • 93 de selecţii şi 77 de goluri are Pele în tricoul naţionalei Braziliei

Pele a jucat mai toată cariera la clubul inimii sale, Santos, din Brazilia. Timp de 19 ani, brazilianul a jucat pentru formația alb-neagră, iar în ultimii doi ani în calitate de fotbalist profesionist a decis să meargă în America, la „New York Cosmos".

1 octombrie 1977 rămâne în istorie ca data la care Pele a jucat ultimul său meci. O partidă jucată pe Giants Stadium din New York, între Cosmos și Santos. Brazilianul a evoluat câte o repriză pentru fiecare echipă în fața a 80.000 de oameni și a zeci de milioane de telespectatori din întreaga lume.

A fost finalul unei ere, finalul carierei unui fotbalist excepțional, iar statisticienii s-au apucat de treabă: 1279 goluri în 1.363 de meciuri, record neatins vreodată de cineva.

Din respect pentru el, i-au fost luate în considerare și reușitele din sutele de meciuri demonstrative, iar cifrele de mai sus au intrat în Guiness Book, fiind și acum cel mai bun marcator din istoria fotbalului.

La capitolul goluri înscrise la echipele de club în meciuri oficiale, a fost depășit de doi pretendenți la „tron", Ronaldo și Messi, mai scrie sursa citată.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:32
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou