Noua lege a educației ar putea aduce schimbări majore în învățământ

Ziarul Atac, 4 iunie 2015, Ora 08:40

  • print
  • |
noua-lege-a-educatiei-ar-putea-aduce-schimbari-majore-in-invatamant-46545-1.jpg

Revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă sau examene duble la finalul clasei a 8-a sunt doar două dintre modificările la Legea Educaţiei care ar putea fi aprobate. Dezbaterile pe marginea proiectului unei noi legi a Educației vor avea loc până la sfârșitul acestui an, iar, dacă este nevoie, acest termen va fi prelungit, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Există însă posibilitatea reintroducerii treptei a doua, adică un nou examen pentru elevi la sfârşitul clasei a 10-a. În acest fel va putea fi prevenit un alt rezultat
dezastruos la bacalaureat, spune ministrul Educaţiei.

El a arătat că își dorește o lege a Educației care să ofere "stabilitate și predictibilitate" sistemului de învățământ, salarizare în funcție de performanțe pentru profesori, dar și re-evaluarea școlilor profesionale. "O nouă lege a Educației nu poate fi decât rezultatul unei dezbateri largi, profesioniste, transparente", a punctat ministrul.

Sorin Cîmpeanu dă asigurări că o nouă lege este absolut necesară pentru reforma sistemului însă nu vor fi modificări în acest an. Victor Ponta l-a avertizat pe ministrul Educaţiei să nu se grăbească să modifice legea învăţământului.

"Să nu cădeţi în capcana în care au căzut toţi miniştrii. O să facem o nouă lege atunci când e toată lumea de acord: Parlamentul, preşedintele Romniei, sindicatele, profesorii, elevii, părinţii. Am văzut că a început iarăşi agitaţia, că schimbăm legea. Eu nu sunt de acord să schimbăm nicio Lege a Educaţiei până nu stă toată lumea la masă, până nu o gândeşte pe termen lung, până nu o facem ca în Europa sau ca în America", a spus Victor Ponta, în şedinţa de Guvern.

Discuţiile au apărut după ce un nou proiect de lege pus în dezbatere propune mai multe modificări în sistemul de învăţământ. Printre ele, revenirea grupei pregătitoare la grădiniţă sau evaluarea la finalul clasei a VIII-a la mai multe materii, cu unele probe susţinute în timpul anului şcolar.

În schimb, ministrul Educaţiei se gândeşte serios la reintroducerea examenului de treaptă la final de clasa a-X-a.

"Ştiu, veţi spune că este fosta treaptă a doua. Da, o consider binevenită în scopul unei pregătiri ritmice a elevilor pentru a nu mai avea rezultate la bacalaureat aşa cum le avem", a afirmat ministrul Educaţiei.

Noul proiect de lege trebuie să cuprindă şi prevederi despre statutul personalului din învatamant.

Noul proiect de lege nu va fi adoptat prin asumarea răspunderii, spune Sorin Cîmpeanu, ci va fi înaintat Parlamentului în forma finală. Ministrul Educaţiei dă asigurări că, în acest an, elevii îşi vor urma programa actuală.

Actul normativ a fost lansat în dezbatere publică unde va rămâne cel puţin până la finalul lunii decembrie.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:07
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou