Best Dental

Obama - Putin: epoca de gheaţă

Ştefan Diaconu, 12 august 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
obama-putin-epoca-de-gheata-33223-1.jpg

Refuzul preşedintelui SUA de a merge la Kremlin nu este o catastrofă. Dar peste relaţia ruso-americană se poate lăsa gerul.

Destule voci răsuflă uşurate. Lucrurile ar fi putut sfârşi mai rău decât prin simplul refuz al preşedintelui de la Casa Albă, Barack Obama, de a se mai deplasa până la Kremlin pentru un tete-a-tete cu omologul său rus Vladimir Putin. Azilul temporar acordat de Moscova fostului agent NSA Edward Snowden a contat decisiv în decizia Administraţiei de la Washington de a refuza invitaţia la o întrevedere bilaterală la vârf ruso-americană, înaintea summitului G-20 de la Sankt Petersburg.

"Se putea întâmpla ca Obama să nu mai participe deloc", comentează Evgheni Mintcenko, coordonatorul Institutului Internaţional pentru Expertiză Politică de la Moscova. Preşedintele american a avut parte de multe critici, acasă, din cauza politicii sale de relansare a relaţiilor cu Rusia, aşa-numitul proiect Reset. Azilul primit de Snowden l-a obligat pe Obama la o reacţie pe măsura aştepărilor americane.

Analistul politic Dmitri Orlov, apropiat partidului de guvernământ Rusia Unită, fidel preşedintelui Putin, este, la rândul lui, de părere că decizia liderului de la Casa Albă "nu este o catastrofă". Scandalos ar fi fost, susţine Orlov, dacă Obama nu ar fi venit deloc la summitul organizat în Rusia şi l-ar fi trimis în locul lui pe vicepreşedintele Joe Biden.

Nu doar analiştii ruşi sunt de acord că se putea mai rău, deşi publicistul german Christian Wipperfürth, autor al unei cărţi dedicate politicii externe a Rusiei, regretă că cei doi preşedinţi nu vor avea o întrevedere bilaterală. O situaţie similară s-a petrecut în 2008, după războiul ruso-georgian: tensiunile din Caucaz au dus la suspendarea Consiliului NATO-Rusia, din dorinţa Vestului.

Wipperfürth speră, totuşi, ca Obama să devină mai conciliant şi să accepte un dialog direct şi intensiv cu Putin în culisele summitului, deşi perspectivele nu i se arată prea roz: "Atmosfera este defavorabilă şi nici nu sunt şanse de îmbunătăţire în următorii ani". Neîncrederea reciprocă e mare - dar a vorbi despre un Război Rece este o exagerare, conchide expertul berlinez, convins că cele două ţări mai au multe interese comune. De fapt, nici SUA, nici Rusia nu ar dori să lase Asia Centrală în voia sorţii, după retragerea trupelor NATO din Afgansitan, anul viitor.

Rămâne de văzut dacă Obama sau alţi politicieni occidentali de top vor decide să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014, aşa cum se teme Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie de la Moscova. Trenin, care pune sub semnul întrebării şi viitorul summit G-8, programat tot pentru Soci şi tot pentru anul viitor, ia în calcul un posibil sfârşit al "doctrinei Reset" şi chiar o atmosferă îmbâcsită în relaţia dintre Washington şi Moscova.

 

 

 

EDITORIAL

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

Ce se întâmplă azi în România nu sunt accidente și nici întâmplări banale. Este efectul disoluției autorității publice, prin politizarea și, implicit, mediocrizarea profesională a administrației publice. O administrație infestată de sistemul clientelar, servil, controlată politic până la cel mai m ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:22