OMS avertizează: Rujeola reprezintă o amenințare globală iminentă din cauza pandemiei

Anca Bratu, 25 noiembrie 2022, Ora 10:25

  • print
  • |
oms-pandemie-rujeola-47002-1.jpg

A apărut o amenințare iminentă de răspândire a rujeolei în diverse regiuni la nivel mondial, deoarece COVID-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la slăbirea supravegherii bolii, au declarat miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția americană de sănptate publică.

Rujeola este extrem de contagioasă și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare. Cu toate acestea este nevoie de o acoperire vaccinală de 95 % pentru a preveni apariția unor epidemii în rândul populației.

 Un număr record de aproape 40 de milioane de copii au ratat o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia COVID, au declarat OMS și Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA (CDC), arată Reuters.

"Deși cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm", a declarat responsabilul OMS pentru rujeolă, Patrick O' Connor: "Ne află la o răscruce de drumuri", a spus el. "Vor fi 12-24 de luni foarte dificile în care vom încerca să atenuăm această situație".

O combinație de factori precum măsurile de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda diferențelor tot mai mari de imunitate, dar acest lucru s-ar putea schimba rapid, a mai spus oficialul OMS, subliniind natura extrem de contagioasă a bolii.

OMS a observat, deja, o creștere a numărului de focare mari de la începutul anului 2022, de la 19 la 30 septembrie. O'Connor a mai adăugat că este îngrijorat în special de anumite părți din Africa subsahariană.

O posibilă epidemie de rujeolă poate fi și în România

"În condițiile în care ai un prcent destul de important, chiar și de 10% dintre copii nevaccinați pentru fiecare generație, el se acumulează de la an la an, astfel încât va ajunge la un moment dat să creeze o masă critică prin intermediul căreia se propagă o epidemie de rujeolă. Dacă am avea o acoperire vaccinală de 95% realizată, apare cazul de rujeolă dar nu se poate propaga, pentru că există o șansă mică ca în perioada în care persoana respectivă poate să raspândească boalasă interacționeze cu un alt copil nevaccinat", a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra pentru ziare.com.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:29
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou