Planul guvernului Ciucă: 118 milioane de lei pentru o "platformă națională de Inteligență Artificială"!

Mirela Ene, 11 ianuarie 2023, Ora 07:38

  • print
  • |
planul-guvernului-ciuca-118-milioane-de-lei-pentru-o-platforma-nationala-de-inteligenta-artificiala-47268-1.jpeg

Guvernul Ciucă discută în ședința de miercuri un plan referitor la proiectele de cercetare ce prevede un buget total de 118,1 milioane de lei pentru o platforma națională de Inteligență Artificială, potrivit unui document aflat pe agenda executivului, conform G4Media.ro.

Este vorba despre o informare privind planul ce cuprinde proiectele/programele concrete cu măsuri în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării cu încadrarea în limitele bugetare aprobate pentru anul 2023. Informarea e semnată de Tudor Prisecaru, Secretar de stat în Ministerul Cercetării.

Documentul oficial prevede că până la jumătatea acestui an, guvernul ar urma să cheltuiască pentru această platformă suma de 95,5 milioane de lei. Documentul nu detaliază pe ce anume vor fi cheltuiți acești bani. Nu sunt trecute nici proiecte finanțate, nici instituții sau companii care vor primi acești bani.

Planul de cheltuieli mai arată că sumele pot proveni atât din fonduri europene, cât și din bugetul național.

În noiembrie 2022, guvernul Ciucă adoptase un memorandum privind înfiinţarea Comitetului Român pentru Inteligenţă Artificială şi a unor Iniţiative privind domeniul Inteligenţei Artificiale în România.

Comitetul Român pentru Inteligenţa Artificială va fi creat sub patronajul prim-ministrului Guvernului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), arată comunicatul de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

„Este un cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forţele din societate care doresc să gândească viitorul şi acest cadru al inteligenţei artificiale din România. Va include un Consiliu Ştiinţific şi de Etică în Inteligenţa Artificială, un Consiliu de Educaţie în Inteligenţa Artificială, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi grupuri de lucru tematice. Totodată, demersul vizează şi întărirea hub-ului român de inteligenţă artificială. Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operaţional Competitivitate POCIDIF şi, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialişti pe care România îi are în inteligenţă artificială, în machine learning, la marile universităţi, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare inteligenţă artificială de acasă. Demersul va fi 100% deschis contribuţiilor, societăţii civile, mediului academic, mediului privat, aliniind, practic, România la cele mai bune practici în domeniu", a declarat în noiembrie Sebastian Burduja, ministrul Cercetării.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou