Românul răpit de teroriști în Burkina Faso, ar fi ajuns în Mali sau Niger

Mălina Andrei, 5 aprilie 2015, Ora 11:35

  • print
  • |
romanul-rapit-de-teroristi-in-burkina-faso-ar-fi-ajuns-in-mali-sau-niger-46233-1.jpg

Un român, agent de securitate român angajat al unei societăți miniere a omului de afaceri Frank Timiș, a fost răpit, sâmbătă, în Burkina Faso de indivizi înarmați. Gherguţ Lulian, în vârstă de 40 de ani, ar fi fost dus de terorişti în Mali. MAE precizează că românul răpit nu a fost rănit în schimbul de focuri.

Românul răpit conducea o patrulă de securitate la un complex minier administrat de corporaţia controversatului om de afaceri româno-australian Frank Timiş. Cinci bărbaţi despre care se presupune că sînt rebeli tuaregi afiliaţi grupării Al Qaida, l-au răpit după ce au atacat mina aflată la graniţa cu Mali şi Niger. Se pare că românul ar fi fost dus deja peste graniţă, spun surse citate de presa internaţională. Premierul Ponta a cerut deja detalii la ministerul de Externe.

MAE precizează că a luat legătura cu familia românului răpit.

"Referitor la situația cetățenului român care a fost răpit de un grup de persoane înarmate la data de 4 aprilie, în Burkina Faso, vă transmitem următoarele informații suplimentare. Celula de criză convocată de ministrul Afacerilor Externe a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri și al nopții pentru a intra în contact cu autoritățile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, suntem în contact cu autoritățile franceze. Totodată, celula de criză a MAE a informat familia cetățeanului român și menține o legătură permanentă cu aceasta. În continuare, la nivelul structurii operative a MAE, activată de ministrul Afecrilor Externe, se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz", se arată într-un cominicat al ministerului.

MAE face, de asememenea următoarele precizări suplimentare: "Cetățenul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitataea perimetrului exploatării miniere, potrivit informațiilor obținute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetățenul român activa. Acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri. Conducerea minei și directorii intreprindrii se află în contact permanent cu autoritățle din Burkina Faso care au detașat un important contingent militar în zonă în vederea identificării răpitorilor", se mai arată în comunicatul citat.

Un român a fost răpit în Burkina Faso de un grup de cinci indivizi înarmaţi. Bărbatul ar fi Gherguţ Iulian şi are cetăţenie franceză, anunţă site-ul burkina24.com. Potrivit directorului companiei care administrează mina unde acesta lucra, cinci indivizi înarmaţi l-au răpit pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea.

Şoferul românului şi un jandarm au fost răniţi. Cei doi au fost trimişi de urgenţă la Ouagadougou pentru a fi operaţi.

Incidentul a avut loc la proiectul minier Tambao, care este administrat de Pan African Minerals, o subsidiară a companiei Timiş Corporation deţinute de miliardarul Frank Timiş. Acesta este un om de afaceri cu cetăţenie română şi australiană, care locuieşte la Londra şi are investiţii în Africa de vest, în special în petrol şi minerit.

Mina se afla in nord-estul Burkinei Faso, aproape de frontiera cu Mali. Zona este de altfel împânzită de islamiști înarmați, rebeli separatiști și bande criminale. Potrivit presei internaţionale, răpitorii ar fi rebeli tuareg afiliaţi grupării Al-Qaida în Magrebul Islamic.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat deja că s-a autosesizat şi a activat Celula de Criză. Oficialii MAE au transmis instrucţiuni misiunilor diplomatice din zonă. Şi premierul Victor
Ponta a declarat că i-a cerut ministrului Bogdan Aurescu să îl ţină la curent cu întreaga situaţie.

"În legătură cu evenimentele din Burkina Faso, MAE a activat deja o celulă de criză. Am cerut ministrului Bogdan Aurescu să monitorizeze situația și să transmită informațiile disponibile către mine și către președintele Klaus Iohannis", a scris premierul pe Facebook.

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:20
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou