Situație disperată la Spitalul Județean Reșița! "Credeți-mă e grav. Mor pacienți în ATI, mor în oncologie"

Florentina Șerbănescu, 23 martie 2023, Ora 10:48

  • print
  • |
situatie-disperata-la-spitalul-judetean-re-ita-credeti-ma-e-grav-mor-pacienti-in-ati-mor-in-oncologie-47676-1.jpeg

Adina Milos, directorul financiar al Spitalului Judeţean Reşiţa, atrage atenția că situația unității medicale este critică. Din cauza arieratelor neachitate, spitalul nu are medicamente, iar pacienții efectiv mor cu zile: „Pe ATI oamenii mor. În momentul de față nu avem un medicament, o mănușă, un material sanitar, o seringă, un antibiotic". 

Potrivit agenției Rador, citată de G4Media, arieratele spitalului nu vor rămâne la zero din cauza facturilor neînregistrate la timp de la societatea Aquacaraş, deşi asta s-a dorit iniţial prin sprijinul guvernamental de 14,6 milioane de lei. 

Iar Romeo Dunca (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, susține că vor apărea și alte probleme financiare: „E vorba de alți 400.000 de lei care, nefiind înregistrați, nu au putut să fie plătiți. Practic, dovada că nu e vorba de nimic pro bono este că în februarie au fost înregistrate aceste facturi. Dacă erau pro bono, nu erau înregistrate nici în februarie, nici măcar nu se emiteau facturile, dar ele au fost emise în luna septembrie a anului trecut, în baza unor situații de lucrări semnate la momentul respectiv și cu documente depuse la registratură cu număr de înregistrare din septembrie. Alea nu sunt astăzi arierate dar vor fi săptămâna viitoare". 

Directorul financiar al spitalului, Adina Milos, spune că problemele spitalului sunt mult mai grave din cauza arieratelor neachitate: „Avem atâtea probleme la spital, n-avem un medicament. Domnule președinte, pe ATI oamenii mor. În momentul de față nu avem un medicament, o mănușă, un material sanitar, o seringă, un antibiotic. Domnule președinte, este vai în spital, credeți-mă e grav, mor pacienți în ATI, mor în oncologie, haideți să vedeți cum arată! Am fost chiar eu pentru un copil să cumpăr medicamente, nu-i normal. Trebuie împreună să ne adunăm, să facem spitalul să meargă, nu să-l punem pe butuci".

Aquacaraş, E.ON şi Enel nu vor să renunţe la penalităţi, așa că, pentru menţinerea arieratelor la zero, conducerea spitalului trebuie să găsească alte soluţii pentru achitarea facturilor.

„Am vizitat foarte multe spitale care arată foarte bine"

În paralel, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), anunță investiții serioase în sistemul sanitar, cu bani din PNRR, dar spune că deja destule spitale arată bine.

„Am vizitat foarte multe spitale în țară care arată foarte bine, nu sunt probleme legate de siguranță, multe spitale județene. Și acolo unde spitalele județene sunt în clădiri care nu mai merită reabilitate pot beneficia în perioada următoare, printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, cât și prin programul operațional de sănătate, de finanțare încât până în ani 2030 principalele spitale județene să fie reabilitate sau reconstruite, după caz, în totalitate", declara ministrul Alexandru Rafila, pe 27 februarie, pentru B1 TV.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou