UE a blocat un acord nuclear încheiat între Rusia şi Ungaria anul trecut

Mălina Andrei, 13 martie 2015, Ora 12:53

  • print
  • |
ue-a-blocat-un-acord-nuclear-incheiat-intre-rusia-si-ungaria-anul-trecut-45938-1.jpg

Comisia Europeană a blocat acordul semnat în ianuarie între Budapesta şi Moscova privind extinderea Paks, singura centrală nucleară ungară, care furnizează 40% din energia electrică consumată în această ţară a UE, a relatează joi, Financial Times.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a urmat avizul Comunităţii Europene a Energiei Atomice (Euratom), care 'a refuzat să aprobe planurile Ungariei de a importa exclusiv din Rusia energie nucleară'.

Această decizie ar fi fost luată săptămâna trecută la o reuniune la Bruxelles a comisarilor europeni, potrivit acestor surse, şi rezultatul ar fi blocarea întregului proiect de extindere Paks II.

Anul trecut, Rusia şi Ungaria au ajuns la o înţelegere pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraş situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta.

Rusia urma să împrumute Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanţarea construcţiei reactoarelor la centrala nucleară din apropierea oraşului Paks, potrivit înţelegerii între premierul ungar, Viktor Orban, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului. Contractele pentru proiectarea, construirea şi mentenanţa reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom în luna decembrie a anului trecut.

De asemenea, acordul dintre Rusia şi Ungaria prevedea ca centrala nucleară de la Paks să utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia. Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), care trebuie să avizeze toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis să nu aprobe înţelegerea în forma propusă de Ungaria şi Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însă Comisia Europeană a menţinut hotărârea iniţială.

Pentru a continua proiectul alături de Rusia, Ungaria ar trebui, în aceste condiţii, fie să renegocieze termenii contractului în ceea ce priveşte importul de combustibil, fie să acţioneze legal împotriva Comisiei Europene. Criticii acordului dintre Ungaria şi Rusia şi-au arătat teama privind creşterea dependenţei energetice a Ungariei faţă de Rusia. De asemenea, mai mulţi oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea legată de faptul că Moscova foloseşte politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa şi pentru a crea tensiuni între statele membre UE în ceea ce priveşte menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei.

 


 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:39
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou