Veste de ultimă oră pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani iau în plus

Anca Bratu, 23 ianuarie 2023, Ora 09:16

  • print
  • |
veste-de-ultima-ora-pentru-romanii-cu-pensii-sub-3-000-de-lei-cati-bani-iau-in-plus-47323-1.jpeg

Vestea de ultimă oră pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Măsurile anunțate la începutul anului 2023 de către Guvernul României produc deja efecte. Prima tranșă de bani acordați de stat persoanelor vârstnice, pentru a putea face față provocărilor economice, a intrat deja pe carduri. Ce sume se vor acorda pe viitor, scrie playtech.

Bani în plus la pensii pentru vârstnicii din România cu venituri financiare mai mici de 3.000 de lei. Măsurile adoptate de coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR în forma OUG nr. 168/2022 încep să producă efecte în prima lună a anului 2023. Pensionarii cu venituri mici beneficiază de o serie de ajutoare oferite de stat, în contextul crizei economice actuale.

Pensionarii cu cei mai puțini bani, adică cei care încasează cel mult 3.000 de lei lunar, au primit deja o primă tranșă din ajutorul financiar oferit de Guvern în anul 2023. Sprijinul acordat de stat este repartizat sub forma a două tranșe, menite să acopere, într-o oarecare măsură, rata inflației din anul anterior.

Potrivit OUG nr. 168/2022, pensionarii din sistemul public de pensii cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 de lei vor încasa, din partea statului, o sumă de bani cuprinsă între 600 și 1.000 de lei. În rândurile de mai jos, vom explica ce sume de bani vor primi, concret, pensionarii, în funcție de venitul lor.

Vârstnicii cu venituri lunare de până în suma de 1.500 de lei inclusiv vor beneficia de un sprijin de 1.000 de lei. Pensionarii care încasează lunar între 1.501 lei și 2.000 de lei inclusiv vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 800 de lei. Persoanele aflate la pensie, care au între 2.001 lei și 3.000 de lei inclusiv, vor primi 600 de lei.

OUG nr. 168/2022 stabilește acordarea sumelor mai sus menționate în funcție de nivelul de venituri. Asta înseamnă că se vor lua în calcul și banii încasați de pensionari în afara pensiilor. Așadar, dacă vârstnicii încasează, pe lângă pensie, salarii sau indemnizații sociale, acestea vor fi introduse în calculul plafonului în funcție de care se acordă sprijinul financiar.

Iată ce venituri se iau în calcul la stabilirea sumelor de bani ce pot fi încasate de către pensionarii din România, potrivit prevederilor din OUG nr. 168/2022:

  • veniturile din pensii acordate in sistemul public de pensii, platite in luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;
  • veniturile din pensii acordate in sistemele neintegrate sistemului public de pensii, platite in luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;
  • veniturile din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu urmatoarele exceptii: indemnizatiile acordate în temeiul Legii nr. 341/2004, sotului supravietuitor, copilului si părintelui eroului martir, soțului supraviețuitor, copiilor și părinților celui decedat în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, indemnizațiile, indemnizația de gratitudine și sporul de participare la război acordate în temeiul Legii nr. 49/1991 invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război, pensionarilor I.O.V.R. accidentați de război în afara serviciului ordonat;
  • veniturile din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009;
  • veniturile din salarii și asimilate salariilor, la nivelul lunii octombrie 2022, respectiv iulie 2023.

Trebuie precizat că veniturile din activitățile independente sau chirii, dividende ori drepturi de autor nu sunt menționate în OUG nr. 168/2022. Prin urmare, este foarte posibil ca acestea să nu fie luate în calcul la stabilirea plafonului pentru acordarea sprijinului financiar. Amintim că banii se acordă în două tranșe (ianuarie și octombrie). 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:49
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou