Iohannis, în criza din 2010: "Guvernul să mărească TVA, impozitele și să concedieze bugetari"

Anca Bratu, 14 aprilie 2023, Ora 11:10

  • print
  • |
iohannis-in-criza-din-2010-guvernul-sa-mareasca-tva-impozitele-i-sa-concedieze-bugetari-47809-1.jpeg

Ce spunea actualul președinte Klaus Iohannis în mai 2010, când Băsescu și guvernul Boc anunțau tăieri de salarii și pensii pentru acoperirea găurii produse în bugetul de stat de criza economică mondială: guvernul ar fi putut să nu apeleze la tărirea salariilor şi pensiilor, ci să reducă numărul de bugetari, să crească TVA şi impozitul pe venit.

Întrebat cum apreciază decizia guvernanților, primarul Sibiului replica, la Realitatea TV:

„Nu se poate face nicio minune. Sigur se pot reduce salariile şi pensiile, însă ce nu s-a discutat decât foarte puţin, se pot mări anumite taxe şi impozite.Cred că n-ar fi fost nicio catastrofă să se mărească TVA-ul nu cu 10% poate cu 2-3% ar fi fost suportabil şi ar fi rezultat de aici o sumă de bani pentru măsuri de încurajare a economiei. N-ar fi fost absurd să se gândească o creştere uşoară a gradului de impozitare a venitului".

El a subliniat că „s-ar fi putut crea un pachet de măsuri care ar fi fost suportabil, sustenabil şi care ar fi rezolvat problemele", menţionând că guvernarea ar fi trebuit să decidă din luna mai a anului trecut privind reducerea numărului bugetarilor.

„Vom intra, după părerea mea, într-o spirală descendentă, prin scăderea venitului bugetarilor şi scăderea venitului pensionarilor, vom avea implicit încasări mai mici cel puţin pe venit, o cheltuială medie mai mică a cetăţeanului, vom colecta mai puţin TVA şi această spirală merge mai departe în jos", adăuga Iohannis.

El mai spunea că e nevoie de „economisiri sau tăieri de salarii sau pensii", dar în anumite limite, precizând că „trebuie tăiate anumite cheltuieli pe investiţii prevăzute de buget".

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:54
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou