Klaus Iohannis: România va sprijini Moldova pe drumul său european

Mălina Andrei, 24 februarie 2015, Ora 21:12

  • print
  • |
klaus-iohannis-romania-va-sprijini-moldova-pe-drumul-sau-european-45751-1.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns marţi în Republica Moldova, în cadrul primei vizite oficiale în calitate de şef al statului român. Vizita a debutat cu o întrevedere cu omologul moldovean, Nicolae Timofti.

"Am crezut că este oportun să dau curs invitației dupa ce exista un guvern validat în Republica Moldova. Aceasta invitatie fiind acum indeplinita, iata că am venit. Exista in Romania, dar si in randul partenerilor nostri europeni asteptari mari privind Republica Moldova, în consens cu votul pro-european exprimat în noiembrie 2014. Vreau să ii asigur pe toti cetatenii moldoveni, dar si pe cetățenii români care urmaresc acest subiect ca Romania va face tot ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul sau european și democratic. L-am sigur pe domnul presedinte Timofti ca Romania ramane angajata pentru dezvoltarea dialogului politic și cooperarea concretă cu Republica Moldova. Urmeaza să am o intalnire cu domnul premier, în cadrul careia voi transmite aceleasi mesaje de susținere ale eforturilor autorităților de la Chișinau, în vederea sustinerii concrete a parcursului european", a declarat Klaus Iohannis.

În acest context, Iohannis a subliniat faptul că "doar integrarea europeană reprezintă garanția unui viitor prosper, în siguranță și demnitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova", lucru "demonstrat fără tăgadă chiar de exemplul României".

"Responsabilitatea asigurării acestei direcții revine tuturor forțelor care au dat votul pentru investirea cabinetului, în sensul asigurării unei guvernări stabile, care să țină cont și să respecte mesajele date de cetățeni, la alegerile din noiembrie 2014. Am discutat despre beneficiile incontestabile ale integrării europene. Doar integrarea europeană reprezintă garanția unui viitor prosper, în siguranță și demnitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Acest lucru este demonstrat fără tăgadă chiar de exemplul României și al celorlalte state central și est - europene devenite deja membere ale Uniunii Europene. Am fost amândoi de acord că prioritățile care apropie Moldova de acest moment ține de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra vieții cetățenilor: economia, sistemul financiar, justiția, lupta împotriva corupției. Avem încredere în capacitatea elitei politice a Republicii Moldova de a gestiona cu maturitate și înțelepciune sarcina guvernării. Suntem hotărâți să mergem pe acest drum la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene, ale cetățenilor Republicii Moldova", a adăugat Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Iohannis a ținut să precizeze că discuțiile purtate cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au vizat și "situația de securitate de la granițele Moldovei".

"Ne-am exprimat îngrijorarea față de implicațiile pe care evoluția din Ucraina le pot avea asupra stabilității din Moldova (...) Prioritățile noastre în plan regional sunt stabilitatea și parcursul european (...) Dorim democrație și stabilitate în vecinătatea noastră imediată. Vedem România drept o ancoră de stabilitate în regiune. Sperăm ca toți cetățenii Republicii Moldova să vadă, la rândul lor, în România un partener de încredere, loial și de lungă durată", a mai precizat Klaus Iohannis.

Întrebat, în contextul întâlnirii de mâine cu liderii partidelor pro-europene, dacă speră că Partidul Liberal va intra în coaliție, în curând, Klaus Iohannis a răspuns:

"Pentru mine este important acum dupa ce toate lumea a scăpat de presiunea formarii Guvernului, sa aflu care sunt gandurile de perspectiva, starategiile si caile prin care se doreste implementarea drumului european. Pentru aceste lucruri am dorit sa am discutii cu partidele pro-europene. Vreau să discutam, vreau sa aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru in practica si cum vad ei sprijinul României (...) Trebuie să existe voință politică pentru schimbare", a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:53
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou