Laura Codruta Kövesi la Cotroceni?

Ştefan Diaconu, 8 mai 2023, Ora 13:50

  • print
  • |
laura-codruta-k-vesi-la-cotroceni-47859-1.jpg

 Laura Codruta Kövesi la Cotroceni?

Tot mai multe semne vestesc apropierea doamnei Kövesi de Cotroceni. Și nu e vorba doar de stelele cu coadă sau micile cutremure de pămînt, de nașterea purcelului cu două capete sau invazia de gărgărițe din luna mai, ci chiar de îndesirea faptelor politice care o privesc.

Zilele trecute i-a fost clasat dosarul deschis în 2018 pentru luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa, în 2011. Apoi, doamna Kövesi a început să se întîlnească cu studenții români pe la universități, după un model patentat de adjunctul secretarului general al NATO, domnul Geoană, și el în căutarea unui job la Cotroceni.

Tot zilele trecute, partidul REPER al lui Cioloș și-a ținut primul congres și și-a ales conducerea. Numai că fondatorul Cioloș a lipsit de la lucrări și nu s-a lăsat ales în fruntea microscopicei, dar kövesistei formațiuni. „Sînt într-o misiune a Parlamentului European în Liban. Ca membru al Comisiei parlamentare de Afaceri Externe, împreună cu alți trei colegi din grupul Renew. Aveam planificată această misiune de mai multă vreme“, a zis el, dîndu-se la o parte și lăsînd locul de candidat la prezidențiale liber.

Tot pe partea dreaptă, USR, susținător și el al unei eventuale candidaturi miraculoase la prezidențiale, scormonește în ruinele băsismului și în corijențele liberale după parteneri. Împreună cu PMP-ul lui Tomac și Forța Dreptei a lui Orban, încearcă să pună pe picioare o coaliție a fantomelor care, la o adică, să ofere sprijin politic doamnei Kövesi.

Căci, ca să poată avea sens, o asemenea candidatură are nevoie de susținerea explicită a unor partide, iar acum se vede strădania de a aduna scrumul operațiunii #rezist într-o singură scrumieră.

REPER, USR, PMP și Forța Dreptei se vor uni în jurul unei candidaturi și vor forma o alianță a refuzaților. Dacă doamna Kövesi va decide să candideze, această alianță va căpăta relevanță și curaj. Rețeaua de presă va începe iarăși să fiarbă, dosarele vor da iarăși în clocot, iar stenogramele, culese din vechi rechizitorii și păstrate la sertar, se vor revărsa în lume ca o oală de spaghete aburinde. Se va crea o efervescență de tipul #rezist, avînd ca scop construcția valului negativ, cel care ar putea mătura în turul doi candidatul PSD, al PNL sau al coaliției PSD-PNL.

Firește că o asemenea construcție are în spate o claviatură securistă, pe care umblă degetele pricepute ale foștilor șefi ai SRI din epoca Binomului, actualmente miliardari și rezerviști.

Întrebarea care plutește încă în aer, susținută de argumente raționale, este: de ce ar candida, totuși, doamna Kövesi, acum, cînd mai are ani buni de mandat la EPPO, și nu ar aștepta să-și încheie glorios misiunea europeană? Sau altă întrebare: de ce să schimbe puterea internațională pe care o deține pe o putere națională măruntă, irelevantă în jocul european? Sau: de ce să riște o carieră îmbelșugată, asigurată pînă la adînci bătrîneți cu bani europeni, pentru o luptă murdară la București, cu șanse discutabile de cîștig?

Toate aceste lucruri se discută. Ordinul, în schimb, se execută.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:11
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou