Proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc rupe rivalitatea liderilor politici

Cristian Blănuţă, 20 septembrie 2014, Ora 08:16

  • print
  • |
proiectul-autonomiei-tinutului-secuiesc-rupe-rivalitatea-liderilor-politici-43409-1.jpg

Liderii politici, împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc prezentat de UDMR. Elena Udrea: "Reprezintă un demers periculos. Ar putea agita apele în rândul populaţiei". Monica Macovei: "Într-o astfel de situație faci rău țării tale"

Proiectul de autonomie prezentat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a fost bine primit de către oamenii politici, care, mulţi dintre ei, s-au arătat nemulţumiţi de felul în care a fost tratat subiectul.

Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Elena Udrea, Monica Macovei, Liviu Dragnea, dar şi alţi lideri politici sunt împotriva proiectului de autonomie. Doleanţele legate de autonomie ale maghiarilor datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, a precizat Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut.

"Este un proiect european, un proiect extrem de detaliat şi în acelaşi timp nu pune în niciun articol sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni la statul român, fiindcă foarte multe acuzaţii se duc în această direcţie. Sunt manipulări, sunt încercări de distorsionare a ceea ce gândim noi şi sunt convins că cei care vor citi acest proiect îşi vor da seama că nu este altceva decât doleanţa comunităţii maghiare de a asigura un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii naţionale", a declarat Kelemen Hunor.

Nu de aceeaşi părere sunt şi liderii politici români. De exemplu, liderul PMP, Elena Udrea, afirmă că liderii maghiari puteau aştepta o dezbatere naţională privind regionalizarea. "Suntem în campanie electorală şi ne-am obişnuit ca liderii politici să fluture steagul acesta al conflictelor etnice. Cunosc foarte bine situaţia din judeţele Harghita, Covasna sau Mureş şi nu există un conflict în rândul populaţiei. Există doar nevoia de pretexte electorale din partea liderilor politici, în special a celor maghiari, dar de multe ori se răspunde identic şi de către politicienii români", a spus Elena Udrea, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, la Iaşi.

Elena Udrea: Proiectul UDMR reprezintă un demers periculos

"Etnicii maghiari au nevoie de sprijinul statului, de intervenţia Guvernului pentru a avea oportunităţi de dezvoltare. Sunt necesare investiţii în infrastructură, precum şi atragerea de investitori. Regiunea din centrul ţării este săracă şi pentru că nu a fost suficient sprijinită de la Bucureşti", a declarat liderul PMP.

"Susţin nevoia de reorganizare pentru o mai bună dezvoltare a regiunilor, dar nu porneşti un proiect care încalcă prevederile constituţionale. Demersul UDMR este periculos, ar putea agita inutil apele nu doar la vârful politicii, ci şi la nivelul populaţiei. Iar dacă este unul de campanie electorală, este un demers iresponsabil", a adăugat Udrea.

Monica Macovei: Într-o astfel de situație faci rău țării tale

Monica Macovei a declarat că ar fi de acord cu regionalizarea României. -  "El a venit la pachet cu propunerea de suspendare a președintelui Băsescu. Ambele se traduc ca o criză politică.L-au prezentat astăzi din motive electorale, ca să arate populației de acolo cât de buni sunt ei.  Eu cred că ei înșiși nu cred în proiectul lor. Eu sunt pentru regionalizarea întregii țări. Asta va crea o competiție între regiuni. Păcat că UDMR nu vorbește despre România", a spus Monica Macovei la Digi 24, specificând însă că este de acord cu regionalizarea întregii ţări.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, în judeţul Harghita, că "nu există nicio şansă" ca proiectul de autonomie propus de UDMR "să prindă viaţă vreodată", iar lansarea acestuia de către Uniune "nu este un motiv care să întărească colaborarea" între partenerii de coaliţie. "Nu, nu cred în acest proiect, nu are nicio şansă de reuşită, noi nu susţinem acest proiect, nu susţinem niciun fel de proiect de autonomie, suntem foarte fermi, Constituţia este foarte clară. Nu ştim ce finalitate crede UDMR că o să aibă, dar nu s-a discutat nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern un asemenea proiect. Fiecare poate să aibă tot felul de dorinţe, dar din punct de vedere instituţional sau al unor eventuale şanse de reuşită, nu există nicio şansă ca acest proiect să prindă viaţă vreodată", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a povestit că s-a întâlnit, la Cozmeni, cu majoritatea primarilor UDMR din judeţele Covasna şi Harghita, pentru a semna contracte de finanţare pentru dezvoltarea locală, iar în discuţia "extrem de aşezată şi normală" cu aceştia nu s-a ridicat niciun moment problema unui astfel de proiect politic. "Nu înţelegem de ce, este posibil să fie o ruptură între liderii politici ai UDMR şi aleşii locali din această zonă, nu ştim, dar acest demers nu are niciun fel de susţinere sau şanse de reuşită în colaiţia de guvernare şi nu numai".

Liviu Dragnea: Nimeni, niciodată, partidele tradiţionale din România nu vor susţine un asemenea demers, atâta timp cât este şi neconstituţional, iar în ceea ce priveşte vreo posibilitate de modificare a Constituţiei în sensul acesta, şi anume România să nu mai fie stat unitar, şansele sunt zero.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a amintit că în Parlament mai există un proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi că, la fel ca acela, nici actualul nu va trece.

"Fiecare parlamentar are dreptul constituţional de a face iniţiative legislative, însă proiectele de legi şi iniţiativele care sunt contrare legii nu au ce căuta. Suntem iarăşi în campanie electorală, ştiu că de fiecare dată se readuce în discuţie acest subiect, al autonomiei, provin din această zonă şi sunt deputat în Parlamentul României. Nu va trece niciodată prin Parlament o asemenea lege, România este un stat unitar, acesta este un statut garantat prin Constituţie şi nu va vota nimeni niciodată un asemenea proiect de lege", a conchis Mircea Duşa.

Sursa: www.evz.ro

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou