5 cauze ale mâncatului compulsiv

Diana Ionescu, 25 ianuarie 2013, Ora 13:10

  • print
  • |
5-cauze-ale-mancatului-compulsiv-29063-1.jpg

Mâncatul compulsiv este o tulburare a comportamentului faţă de mâncatul zilnic, dominată de exces şi lipsa de control aparent (compulsivitate), întâlnită atât ziua cât şi noaptea ( sindromul mâncatului nocturn). El poate conduce la obezitate şi la apariţia bolilor de tip nevrotic.

Aceasta afecţiune poate coexistă cu tulburări psihice anterioare. Afectează în special femeile şi se depistează la 30% dintre cele care urmează tratamente pentru scăderea în greutate.

Iată 5 cauze ale mâncatului compulsiv:

1. Corelarea cu dietele restrictive, aspre, rigide

2. Revenirea într-un mediu afectiv pozitiv după un regim de viaţă şi alimentar foarte aspru

3. Încălcarea regulilor de menţinere a unei diete alimentare sănătoase, mai ales în legătură cu ce mâncăm şi când ( cantitate, calitate, program de mese)

4. Intrarea într-o ciclicitate - regim de slăbire dur - alternând cu mâncat în exces şi îngrăşare ulterioară în plus

5. Complicaţii: obezitate, depresie, retragere socială.

Mâncatul compulsiv este un comportament adictiv la fel ca oricare altul. Cei care au experimentat acest fenomen ştiu cât de greu este să rezişti unei noi felii de pizza sau unei noi cutii de bomboane. Apelăm la mâncare pentru că este la îndemână şi este, aşa cum îl numesc unii cercetători, un drog legal. În plus, tine şi de valorile culturale. Promovând modele în care consumul te face să te simţi bine (cu cât eşti mai important, mai bogat, mai puternic, cu atât consumi mai mult şi mai bun), societatea le da o soluţie celor care nu sunt mulţumiţi cu ceea ce sunt său simţ la un moment dat. Eşti într-o situaţie în care stima de sine este prea joasă? Atunci mănâncă ceva bun ca să te consolezi sau ca să te împaci.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania considera că stimularea cerebrală profundă ar putea reduce dorinţa de a mânca.
Acest tratament este deja aprobat pentru rezolvarea unor afecţiuni neurologice şi psihiatrice, precum boala Parkinson.

Procedura nu dăunează niciunei părţi a creierului şi nu produce durere. Mâncatul compulsiv este o trăsătură comună la pacienţii obezi. Testele realizate pe şoarecii de laborator au demonstrat că şocul electric reduce dorinţa animalelor de a mânca, iar cercetătorii cred că ar putea avea acelaşi efect asupra oamenilor. În creierul şoarecilor (zona numită nucleus accumbens) a fost implantat un electrod. Firele electrodului au fost conectate la un neurostimulator extern, un dispozitiv similar unui stimulator cardiac. Atunci când este pornit, stimulatorul declanşează electrodul şi, astfel, acesta livrează continuu impulsuri de curent la creier. Astfel, s-a observat o scădere cu 60% a consumului de grăsimi.
Printre alimentele care cauzează dependenta se afla: zahărul, sarea, ciocolată, popcornul, îngheţată, cafeaua, mâncarea de tip fast-food, cartofii prăjiţi, produsele lactate, pâinea.

Încearcă pe cât posibil să le eviţi mai ales atunci când psihicul tău nu e în cea mai bună formă.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:29
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou