Afecţiunile moştenite din familie

Ziarul Atac, 22 iulie 2012, Ora 22:39

  • print
  • |
afectiunile-mostenite-din-familie-27146-1.jpg

Sănătatea noastră depinde şi de moştenirea ereditară, mai ales de aceea care vine din partea mamei. În situaţia în care ai cazuri de cancer sau diabet în familie, riscul să suferi şi tu de aceeaşi afecţiune este destul de ridicat.

Istoricul medical al familiei reprezintă una dintre principalele măsuri de depistare a bolilor genetice. Medicii specialişti spun că este foarte important să discutăm cu membrii familiei pentru a şti cu exactitate la ce boli suntem mai predispuşi.

Părinţii hipertensivi transmit boala copiilor

Ereditatea este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, iar dacă un membru al familiei tale a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau alte afecţiuni ale inimii, cel mai probabil şi tu suferi de aceeaşi boală. Primele simptome care te-ar putea îngrijora sunt respiraţia îngreunată, durerea în piept sau palpitaţiile.

Arteroscleroza, cardiopatia hipertrofică, angina pectorală, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral sunt câteva dintre bolile cardiovasculare care se transmit genetic. În plus, sedentarismul, fumatul şi consumul de alimente bogate în grăsimi creşte de până la cinci ori riscul de a avea boli de inimă.

Obezitatea
Excesul de kilograme poate fi şi el o moştenire de la părintele de acelaşi sex. O mamă supraponderală are un risc de zece ori mai mare de a avea o fiică de acelaşi calibru şi cu probleme de sănătate. Un tată obez poate avea şi el un fiu obez, dar acest risc este ceva mai scăzut decât în cazul femeilor.

În acest caz, mai importante decât genetica, sunt obiceiurile alimentare. Copilul îşi copiază părintele de acelaşi sex şi în această privinţă, de aceea interesul pentru o alimentaţie sănătoasă trebuie să apară de la cea mai fragedă vârstă.

Cancerul de sân, moştenit de la rudele de gradul I sau II
Cancerul este una dintre principalele boli ereditare, iar persoanele care au avut în familie cazuri de cancer ar trebui să fie foarte atente să îşi menţină un stil de viaţă sănătos. De asemenea, ar fi indicat ca acestea să îşi monitorizeze starea de sănătate pentru a depista din timp eventualele modificări celulare care indică riscul instalării cancerului.

Cei care ştiu că au cazuri de cancer în familie ar trebui să îşi facă anumite analize pentru a descoperi din vreme boala. Dacă depistăm cancerele de sân, colon sau chiar şi prostată la timp, putem oferi tratamentul necesar pentru a învinge afecţiunea.

Insuficienţa venoasă
Oricine poate să dobândească la un moment dat insuficienţă venoasă. Doar că femeile, care sunt mai predispuse acestei boli decât bărbaţii, pot fi mult influenţate şi de moştenirea genetică pe linie maternă. Cu cât are o greutate mai mare, cu atât potenţialul de evoluţie a acestei predispoziţii este mai mare.

Pentru femeile care au părinte cu varice, riscul de a face boala creşte cu 60%, în timp ce bărbaţii au un risc de 25%. Dacă ai o asemenea situaţie, trebuie să lupţi cu toţi factorii care determină o proastă circualţie sanguină: kilogramele în plus, sedentarismul, statul prelungit în picioare, hainele prea strâmte, căldura.

Risc crescut de îmbolnăvire pentru copiii cu părinţi alergici
Dacă aveţi cazuri de alergii în familie, riscul de a dezvolta şi dumneavoastră alergii este foarte crescut. Însă se poate întâmpla să fiţi sensibili la cu totul alte substanţe decât părinţii. Potrivit unor studii de specialitate, în cazul în care unul dintre părinţi a suferit de astm sau alergii, riscul ca cel mic să moştenească afecţiunea este de 30 - 50 la sută, iar dacă ambii părinţi au fost afectaţi, riscul creşte la 80 la sută.

Boala Alzheimer
Factorii genetici par a fi mult mai importanţi decât ai putea crede în această maladie. În 5-10% din cazuri, este legată de o anomalie genetică transmisă de părinţi. Dacă tatăl sau mama au gena acestei boli, copiii lor o pot dezvolta în jurul vârstei de 65 de ani.
În cazul formelor „de familie" trebuie să fii extrem de vigilent. Primul semnal de alarmă ar fi pierderile de memorie şi, în special, creşterea frecvenţei lor. Tratamentul nu vindecă boala, dar îi poate întârzia evoluţia.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:02
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou