Analizele necesare pentru o sarcină sănătoasă

Mirela Ene, 17 decembrie 2012, Ora 00:42

  • print
  • |
analizele-necesare-pentru-o-sarcina-sanatoasa-28423-1.jpg

Ginecologii susţin că pregătirea corpului pentru o sarcină este un pas extrem de important. Află la ce trebuie să fii atentă şi ce analize sunt necesare înainte să rămâi însărcinată!

Dacă ţi-ai propus să faci totul ca la carte şi să ţii cont de recomandările specialiştilor înainte de a rămâne însărcinată înseamnă că ştii deja de importanţa pe care trebuie să o acorzi alimentaţiei, precum şi de rolul semnificativ pe care îl are sportul, chiar şi în această perioadă.

"Alimentaţia şi sportul au un rol important pentru pregătirea sarcinii. Un corp frumos şi sănătos conferă un suport psihic şi fizic minunat viitoarei mămici. Evident, alimentaţia va fi una bogată în vitamine, săracă în glucide şi grăsimi, echilibrată, care să asigure viitoarei mămici energia şi nutrienţii minerali necesari în dezvoltarea armonioasă a viitoarei sarcini", explica dr. Bogdan Alexandru, medic specialist obstetrica-ginecologie la Centrul Medical Unirea din Capitală.

Mare atenţie la greutatea corporală!

De asemenea, femeile care sunt puţin mai plinuţe trebuie să ştie că încercând să slăbească îşi vor creşte şansele de a rămâne însărcinate.

Potrivit unor cercetări apărute anul acesta şi publicate în revistă "American Journal of Obstetrics and Gynaecology", numărul naşterilor premature sunt mai frecvente în cazul femeilor obeze decât la femeile care nu au probleme cu greutatea. Cercetările au cuprins 385 de mame care întâmpinau probleme cu greutatea şi erau la prima sarcină. Potrivit studiului, rata pre-eclampsiei la mamele obeze care nasc prima dată este cu 11,7% mai mare, în timp ce în cazul femeilor fără probleme cu greutatea ajunge doar la 2%. De asemenea, cercetătorii atenţionau că riscul de pre-eclampsie creşte şi în funcţie de numărul kilogramelor acumulate în timpul sarcinii. Pre-eclampsia este o complicaţie serioasă în sarcina, care poate duce, în cazuri extreme, la moartea mamei şi/sau a copilului.

Analize înainte de sarcină

În urma consultului preconceptional se stabileşte un set de analize care poate fi diferit de la o pacientă la alta, în funcţie de factori genetici, istoric familial, etc. Cele mai importante analize despre care ne vorbeşte dr. Bogdan Alexandru sunt:

Hemoleucograma, grup de sânge şi Rh: oferă informaţii asupra unei eventuale anemii, trombocitopenii sau a unei infecţii în organism. Grupa de sânge şi Rh-ul ne informează asupra unei posibile incompatibilităţi sanguine mama-fat. În cazul în care mama are grupa 0 +/- şi RH -, automat soţul îşi va determina grupa de sânge şi Rh-ul;

Testul Babeş - Papanicolau pentru depistarea unor eventuale displazii cervicale sau cancer la colul uterin;

AgHBS, AC anti HVC sunt markeri ai infecţiei virale cu virusul hepatic B şi C. În caz că viitoarea mămica are Ag HBS absent şi AC HBS absenţi poate opta pentru vaccinarea împotriva virusului hepatic B. Pentru virusul C nu există tratament. În cazul în care virusul B sau C este prezent la mama, naşterea va avea loc prin operaţie cezariană;

Herpes virus ÎI: nu este necesar de detectat. Trebuie acordată o atenţie specială numai dacă apar leziuni herpetice genitale la naştere, astfel încât să se poată lua măsură naşterii prin operaţie cezariană.

Glicemia este importantă pentru că ne oferă informaţii asupra unui eventual diabet zaharat;

Chlamidia: se recoltează de la nivelul colului uterin. În caz de pozitivitate, tratamentul este obligatoriu, ţinând cont că unele studii arata implicarea acestor infecţii în avortul spontan;

De asemenea, specialistul precizează că pentru fiecare caz în parte "se poate recomanda suplimentarea acestor analize (listeria sau toxoplasma în cazul expunerii la animale), oportunitatea efectuării acestora în stadiul preconceptional fiind indicată de medicul specialist".

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou