Cardul de sănătate va deveni obligatoriu cu o lună mai târziu decât se stabilise ințial

Mălina Andrei, 29 ianuarie 2015, Ora 10:37

  • print
  • |
cardul-de-sanatate-va-deveni-obligatoriu-cu-o-luna-mai-tarziu-decat-se-stabilise-intial-45359-1.jpg

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi începând cu data de 1 mai, deci cu lună mai târziu decât s-a spus iniţial, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit Mediafax.

Proiectul hotărârii, privind Normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate, prevedea utilizarea obligatorie a cardului începând cu 1 aprilie.

Cardul naţional de sănătate va fi utilizat în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, începând din 1 februarie.

În acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale şi celor aproximativ 800.000 de asiguraţi care încă nu au intrat în posesia cardului. Guvernul a dispus aşadar prelungirea duratei în care cele două sisteme vor funcţiona paralel cu încă o lună.

Autorităţile cred că atât cardul, cât şi prescripţia electronică reprezintă măsuri pentru eliminarea fraudei din sistem şi pentru verificarea reţetelor.Proiectul prevede că serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare.

Pe cip-ul cardului naţional se înregistrează şi pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul.

Pentru situaţiile în care persoanelor asigurate în vârstă de peste 18 ani nu li s-a emis cardul naţional, aceştia fac dovada calităţii de asigurat pe baza documentelor în vigoare, respectiv verificarea în sistemul asigurărilor, pe site-ul casei de care aparţine, până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă primirea cardului naţional vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa de asiegurări de sănătate la care este luat în evidenţă, însoţită de cardul naţional în situaţia în care acesta a fost distribuit, şi vor face dovada calităţii d asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:27
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou