Cea mai răspândită boală a secolului

Mirela Ene, 1 aprilie 2013, Ora 00:02

  • print
  • |
cea-mai-raspandita-boala-a-secolului-30067-1.jpg

Considerată o adevărată epidemie la nivel mondial, diabetul face numeroase victime și în rândul românilor.

Potrivit experților Societății Române de Diabet, în țara noastră sunt circa un milion și jumătate de bolnavi de diabet, 3% dintre aceștia fiind copii, iar datele arată că numărul celor afectați se va dubla în următorii 20 de ani, din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației bogate în calorii.

Diabetul zaharat este o boală permanentă caracterizată prin prezenţa unei cantităţi prea mari de zahăr în sânge. Acest lucru este cauzat fie de faptul că organismul nu produce insulină, fie produce o cantitate insuficientă. Insulina este cea care ajută zahărul generator de energie (denumit şi „glucoză") să intre în celule pentru a fi utilizat pe post de combustibil. În cazul în care există o problemă legată de insulină,glucoza rămâne în sânge şi nu poate fi utilizată în scop energetic şi din acest motiv,vei resimţi o stare de oboseală profundă şi lipsă de energie. În plus, nivelul ridicat de zahăr din sânge poate deteriora vasele de sânge şi nervii.

Caracteristicile şi cauzele diabetului de tip 1: Organismul produce o cantitate foarte mică de insulină sau deloc; simptomele se instalează rapid; de obicei apare la adolescenţi şi tineri; insulina trebuie injectată zilnic, iar doza trebuie echilibrată cu atenţie în raport cu hrană şi programele de exerciţii fizice.

Cauzele diabetului de tip 2: în jur de 90% dintre persoanele diabetice sunt afectate de diabetul de tip 2; organismul nu poate utiliza insulina sau, uneori, produce o cantitate insuficientă; simptomele se instalează lent (deseori la persoanele adulte); acest tip de diabet este controlat, de obicei, cu ajutorul dietei, exerciţiilor fizice şi dacă este cazul, cu medicaţie.

UN NOU STIL DE VIAŢA

Trebuie să renunţi la dulciuri şi ciocolată?

Categoric da! Este obligatoriu să le scoţi în totalitate din alimentaţie însa nu uita că oricine trebuie să consume dulciuri cu moderaţie, indiferent dacă are sau nu diabet. De asemenea, este important să nu uiţi că produsele de cofetărie conţin, de regulă, multe calorii - de aceea acestea nu trebuie consumate în cantităţiprea mari pentru a nu depăşi greutatea normală.

Trebuie să urmezi o dietă „diabetică" specială?

Nu, nu trebuie. Se aplică aceleaşi principii de alimentaţie sănătoasă, indiferent dacă ai sau nu diabet, chiar dacă trebuie să fi mai atent(ă) la ce mănânci, de exemplu, prin monitorizarea aportului de carbohidraţi. Alimentele consumate ar trebui să se încadreze în stilul tău de viaţă şi să reflecte nivelul de activitate fizică. În consecinţă,încearcă să consumi alimente cu conţinut mic de grăsimi, sare şi zahăr, să incluzi alimente cum ar fi pâinea, pastele, orezul şi cartofii şi, bineînţeles, cât mai multe fructe şi legume. De fapt, poţi privi diabetul ca pe o oportunitate de a revizui obiceiurile alimentare ale întregii familii, pentru a te asigura că toţi membrii familiei tale consumă alimente cât mai sănătoase.

Poţi face sport?

Doar pentru că suferi de diabet nu înseamnă că viaţa ta s-a terminat. Dacă îţi place să participi la activităţi sportive, acest lucru este un aspect pozitiv şi, în general, nu există niciun motiv pentru care să nu poţi practica în continuare aceste activităţi. Este bine totuşi să discuţi în prealabil cu personalul medical specializat toate planurile legate de un nou regim de exerciţii fizice pentru a te asigura că procedezi corect.

Este indicat să le spui oamenilor că suferi de diabet?

Se spune că o problemă împărtăşită este o problemă rezolvată pe jumătate. Majoritatea oamenilor consideră că este util să vorbească despre diabet cu cei apropiaţi. Probabil vei constata că prietenii şi membrii familiei vor dori să afle mai multe despre această boală pentru a-ţi putea oferi tot ajutorul de care ai nevoie.

De asemenea, este posibil să consideri utilă înscrierea într-un grup de asistenţă, sau în grupurile de discuţie online. Deseori, oamenii se simt mai bine ştiind că există şi alte persoane în aceeaşi situaţie care îşi împărtăşesc experienţele. Astfel de grupuri îţi pot furniza informaţii utile despre cum să controlezi diabetul şi să te menţi sănătos(oasă).

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:23
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou