Cum evitam pericolul alergiilor de toamnă

Ziarul Atac, 13 noiembrie 2011, Ora 14:55

  • print
  • |
cum-evitam-pericolul-alergiilor-de-toamna-1.jpg

Deşi florile nu mai înfloresc, iar iarba nu mai poate face "ravagii", deşi aerul a devenit rece, iar praful verii este spălat de ploile de toamnă, persoanele care se confruntă cu alergii sezoniere nu pot spune că au scăpat de pericole nici în aceste luni.

Polenul poate determina efecte foarte neplăcute dacă este inhalat de o persoană alergică. Acest teren imun este esenţial pentru apariţia alergiilor. De aceea nu toţi ne confruntăm cu astfel de simptome când atmosfera este încărcată cu polen. Terenul atopic presupune existenţa unei hiperactivări a sistemului imun cu producţia de anticorpi. Polenul este recunoscut deci drept un antigen, capabil să dăuneze organismului. De aceea, sistemul imunitar încearcă să îl înlăture.

Anticorpii, care sunt în general direcţionaţi împotriva bacteriilor sau virusurilor, vor declanşa o reacţie intensă şi împotriva polenului. Rezultatul acestor reacţii: eliberarea masivă în torentul sangvin a unor mediatori specifici, în principal histamina. Aceştia sunt apoi responsabili de manifestările clinice din cadrul alergiilor: rinoree, conjunctivită, hiperlacrimatie.

În lunile de toamnă, cel mai mare duşman al persoanelor alergice este rugina sau pipirigul. Deşi această floare începe polenizarea încă din august, chiar şi târziu toamna, efectele ei încă se mai pot resimţi.

Mucegaiul este şi el incriminat în apariţia alergiilor, în special toamna, când umiditatea şi lipsa soarelui favorizează acumularea lui. Mucegaiul se găseşte în colţuri întunecate, cu igrasie, în pivniţe, în case neaerisite, iar în această perioadă este din plin şi în stratul de frunze moarte.

Alergiile determinate de pipirig, polen sau mucegaiuri determină rinita alergică. Simptomele ce însoţesc această stare sunt, în principal:

- Rinoree
- Hiperlacrimatie
- Strănut
- Tuse
- Conjunctiva înroşită
- Iritaţie nazală
- Senzaţie de nas înfundat
- Cearcăne

Cum facem faţă alergiilor de toamnă?

Recomandările specialiştilor, în vederea evitării sau diminuării simptomelor alergiilor, în acest sezon, includ:

- Evitaţi ieşirile în aer liber în intervalul orar 10- 15, mai ales dacă în zona dumneavoastră sunt numeroşi alergeni aeropurtaţi (zona de câmpie). Acesta este intervalul de maximă circulaţie a polenului în aer.
- Curăţaţi ţevile, înainte să daţi drumul căldurii pentru prima dată.
- Utilizaţi un purificator de aer, un aspirator cu filtru HEPA, astfel încât aerul să fie cât mai curat, şi să aspiraţi particulele de polen, mucegai din încăpere, lăsând în urmă un aer fără alergeni.
- Utilizaţi un umidificator de aer, astfel încât umiditatea să fie în permanentă între 30-50%.
- Folosiţi o mască de faţă care să vă acopere gura şi nasul, în special când lucraţi în grădină, sau când strângeţi frunzele moarte.

sursa: sfatulmedicului

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:36
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou