Cum să vă protejaţi creierul de ATACUL CEREBRAL şi DEMENŢE

Ziarul Atac, 1 iulie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
cum-sa-va-protejati-creierul-de-atacul-cerebral-si-demente-32113-1.jpg

Românii suferă de boli neurologice într-o măsură mult mai mare decât alți europeni, arată datele statistice.

Cum nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creștere, problele riscă să se complice pe viitor. Oficial, un european din trei are probleme sau suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, de la insomnie până la demenţă. Tot mai mulţi cercetători trag semnale de alarmă cu privire la modul şi conţinutul alimentaţiei, nivelul şi diversitatea radiaţiilor la care suntem expuşi, ambele în creştere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului şi în general a imaginii, în dauna cuvântului, cu efecte negative asupra remodelării circuitelor cerebrale; creşterea continuă a stresului cu deteriorarea şi simplificarea relaţiilor interumane, într-un mediu supracompetitiv, doar într-o succintă enumerare.

Risc major de AVC şi demenţe fără număr

România se situează pe primul loc la accidentul vascular cerebral (AVC). Următoarele locuri - în domeniul neuroregenerării - sunt ocupate de boala Alzheimer, dar şi de boala Parkinson. "România se afla printre ţările cu cel mai mare risc de accidente vasculare. În plus, îmbătrânirea populaţiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburările cognitive, ce au drept consecinţă finală, demenţa. Pentru toate acestea şi multe altele cercetarea încearcă să vină cu soluţii practice" a declarat Prof. Dr Dafin Mureşanu, preşedinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii (SSNN).

Soluții: comunicați direct, pozitiv, citiți, faceți mișcare constant

Soluţii există, iar rezultatele cercetărilor continue în domeniul neuroreabilitării sunt prezentate şi în cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care are loc la Bucureşti, în perioada 26-28 iunie a.c.

38% dintre europeni sunt afectați de tulburări neurologice și psihice

Disfuncțiile neuro-psihice afectează mai mult de 160 milioane de europeni-adică 38% din populația Europei - în fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council și European College of Neuropsycopharmacology în 2011. Acest raport are la bază un review sistematic, condus de Hans-Ulirch Wittchen, ce a arătat că 27% din populația adultă (cuprinzând persoane cu vârsta între 18-65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihică (pihoze, anxietate, tulburări ale comportamentului alimentar). Prevalența bolilor neuro-psihice este mai crescută în rândul femeilor.

Afecţiunile neurologice și psihiatrice nu au putut fi grupate în categorii diferite, ele manifestându-se, de multe ori, simultan la același pacient. Astfel nu a fost posibilă determinarea separată a prevalenței lor. Luând în considerare anii trăiți cu dizabilitate și moarte prematură (DALY), gradul de reintegrare socială și profesională, costurile suportate de sistemele de sănătate, afecțiunile neuro-psihice reprezintă cea mai importantă problemă de sănătate în Europa. Afecţiunile care determină cele mai mari dizabilități sunt depresia, demența, abuzul de alcool și accidentele vasculare.

S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuro-psihice dar și acest număr subestimează numărul real al pacienților, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani.

Afecţiunile neuro-psihice determină 19% din cazurile cu dizabilități, comparativ cu procentul de dizabilităţi secundare afecțiunilor cardio - vasculare - 4% . Dintre acestea cele mai severe sunt: tulburarea depresivă (5,6% din DALY), dependența etanolică (3,3%), automutilările (2%), boala Alzheimer și alte demențe (2%).

sursa: doctorulzilei.ro

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:16
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou