Desertul perfect în perioada verii

Ziarul Atac, 20 iunie 2012, Ora 12:46

  • print
  • |
desertul-perfect-in-perioada-verii-26601-1.jpg

După ce săptămânalul „Atac de Maramureș" v-a prezentat cele mai bune soluții pentru dieta perfectă din perioada toridă, a venit timpul să vă arătăm și cele mai benefice deserturi. Și de această dată am apelat la ajutorul expertului nostru, Tămaș Mihai, care a pregătit o multitudine de rețete menite să ne indulcească după o masă copioasă, dar care să ne mențină și silueta.
Vara este sezonul vacanţei, al petrecerilor, dar şi al deserturilor savuroase şi uşor de preparat! În această perioadă, nu vă puteţi refuza ceva dulce, dar nici nu vă doriţi să petreceţi ore în şir în bucătărie, luptând voiniceşte cu căldură pentru a pregăti reţete complicate. Nu este necesar să încingeţi cuptorul la maximum, să pregătiţi plăcinte grele sau torturi cu multă cremă, pentru a vă bucura de un desert delicios. Puteţi găsi variante de reţete care vor fi gata în câteva minute şi vă vor potoli pofta de dulce într-un mod simplu şi sănătos.

Un aspect pozitiv al reţetelor de vară este posibilitatea de a valorifica o sumedenie de fructe de sezon. Bucuraţi-vă de varietatea de fructe proaspete, pe care vara ni le pune la dispoziţie şi preparați dulciuri apetisante, răcoroase, dar, în acelaşi timp, pline de vitamine indispensabile organismului vostru. Nu ştiţi ce să pregătiți dulce, aromat şi sănătos, dar care să nu vă ţină în bucătărie prea mult timp? Vă propunem câteva deserturi rapide, care vor face deliciul întregii familii, cu minimum de efort, dar maximum de satisfacţie!

Cele mai multe diete interzic cu desăvârşire dulciurile, iar amatorii de mici deserturi renunţă la a mai ţine o cură de slăbire tocmai din acest motiv. În perioada verii nimic nu poate fi mai delicios decât un răsfăţ rece şi dulce, adică o îngheţată. Atunci când alegeţi o îngheţată şi urmaţi în paralel şi o cură de slăbire trebuie neapărat să vă uitaţi la conţinutul de grăsime de pe etichetă. Alegeţi un produs care nu are mai mult de 20% grăsime. Îngheţata făcută în mod tradiţional din smântână are un conţinut ridicat de grăsimi săturate. Ca o alternativă la îngheţată, încercaţi iaurtul congelat. Acesta are de obicei un conţinut de grăsimi mai mic decât iaurtul normal şi poate fi un înlocuitor perfect pentru o îngheţată. Încercaţi deserturi congelate non-lactate. Acestea includ îngheţată din soia şi îngheţată din orez, care sunt scăzute în grăsimi săturate.

Vă propun câteva alternative la îngheţată
Şerbetul este foarte asemănător cu îngheţata, însă are un avantaj major faţă de aceasta: nu are calorii şi grăsimi atât de multe. Cele mai bune şerbeturi se obţin din lămâi, portocale, vişine, căpşuni, zmeură şi cireşe amare. Şerbetul are în compoziţie mult zahăr, de aceea consumul acestui dulce trebuie limitat.
Iaurtul de fructe se poate transforma într-o îngheţată nemaipomenită, dacă este pus în congelator preţ de câteva ore. Deşi în comerţ se găsesc o mulţime de iaurturi cu fructe, medicii nutriţionişti vă sfătuiesc să-l preparaţi acasă dintr-un iaurt degresat, în care adăugaţi bucăţi mici din fructele voastre preferate.
Oricât de ciudat ar părea, soia şi orezul sunt ingrediente de bază pentru obţinerea unei îngheţate delicioase. Aceste ingrediente sunt preferate în special de persoanele vegetariene, însă astfel de produse pot fi consumate de oricine dacă vreți să nu vă îngrăşaţi.

Un alt desert senzaţional, cu care puteţi înlocui tradiţionala îngheţată, este îngheţata de fructe pe băţ. Poate sunteţi mai familiarizat cu termenul în limba engleză - popsicles. Aceste dulciuri sănătoase se obţin din fructe proaspete trecute prin blender. Se adăugă un pahar de limonadă neîndulcită, iar amestecul se toarnă în pahare din plastic. Pune un "băţ" în mijlocul paharului şi introdu recipientul în congelator. Veţi obţine un produs pe care îl puteţi numi îngheţată, dar care este mult mai sănătos, cu mai puţine calorii şi fără grăsimi.

Clătite cu fructe. Fructele se pot scoate din compoturi, cu foarte puţină zeamă (spre exemplu compoturile de ananas, cireşe, vişine) sau se pot folosi fructe proaspete de sezon (de la mere, până la afine şi pepeni), tăiate în felii subţiri şi lăsate puţin să elimine suc. Fructele pot fi, de asemenea, pasate (cel mai bine se pretează bananele). Dacă doriţi, puteţi prepara fructele ca pentru o prăjitură: astfel merele se răzuiesc, se adăugă zahăr şi scorţişoară, după care se călesc. După ce se răcesc, se întind pe foaia de clătită. Se pot face şi mici torturi, din clătite suprapuse şi cu budica între ele.

În această perioadă cele mai căutate fructe sunt căpşunile. Fie că le mânancați crude sau conservate, căpşunile sunt nu doar delicioase, ci şi foarte bune pentru sănătate. Vă puteţi bucura de ele cu ajutorul câtorva idei de reţete pe care vi le propun.

Căpşuni crude. Căpşunile sunt delicioase atunci când sunt consumate ca atare. Spălaţi-le bine şi mânancați-le că desert sau pe post de gustare. Folosiţi-le împreună cu persoana iubită pe post de desert erotic, alături de frişcă sau îngheţată sau ca parte dintr-un meniu cu alimente afrodiziace.
Băuturi din căpşuni. Adăugaţi căpşuni în shake-urile de fructe proaspete şi în băuturile pe care le pregătiţi pe timpul verii. Zdrobiţi aceste fructe şi amestecă-le cu iaurt sau lapte, pentru a obţine băuturi de lapte delicioase.

Căpşuni adăugate în salate de fructe şi de legume. Atunci când pregătiţi salată de fructe, nu ocoliţi căpşunile. Feliuţele fructului roşu vor da salatei nu doar un plus de aromă, ci şi unul de gust. Tăiați câteva feliuţe de căpşuni peste salata verde, înainte de a o servi. Veţi observa că împreună cu sucul de lămâie, dau un gust şi miros extraordinar salatei de vară.
Îngheţate şi creme de fructe cu căpşuni. Dacă veţi pregăti creme pe care să le adăugați în prăjituri, folosiți şi fructele de căpşun frecate cu zahăr. Nu le ocoliți nici când vă gândiţi ce îngheţate să pregătiţi pe timpul verii. Îngheţata de căpşuni este foarte gustoasă şi răcoritoare. Amestecaţi fructe de căpşun cu suc de lămâie, scorţişoară şi suc de arţar pentru a obţine o cremă - topping natural pentru clătite şi gogoşi.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou