Diferenţele bruşte de temperatură afectează organismul uman

Ziarul Atac, 21 noiembrie 2011, Ora 22:51

  • print
  • |
diferentele-bruste-de-temperatura-afecteaza-organismul-uman-1.jpg

Schimbările bruşte de temperatură sunt tot mai dese în ultimii ani. Trecerea de la un anotimp la altul a devenit extrem de neobişnuită, iar aceste schimbări bruşte de temperatură, ne afectează de cele mai multe ori sănatatea, organismul adaptându-se la aceste schimbări de temperatură în 14 zile.

Vremea optimă influenţează favorabil organismul

Vremea optimă este considerată vremea care influenţează favorabil, producând bună dispoziţie, menajând organismul de eventualele probleme. Asemenea tip de vreme se caracterizează prin menţinerea relativ uniformă a elementelor meteorologice, când temperatura medie diurna nu oscilează mai mult de 2°C.

Vremea excitantă şi cea acută creează disconfort

Vremea excitantă presupune perioada în care unul sau mai multe dintre elementele meteorologice se abate de la valorile optime. Această vreme, deşi este însorită, prezintă deseori un cer mohorât, iar umiditatea se ridică aproape de 90% umiditate relativă. Oscilaţia temperaturii medii a zilei poate fi de până la 4°C.

Vremea acută face referire la vremea care prezintă modificări accentuate ale elementelor meteorologice, în momentul în care oscilaţiile termice depăşesc 4°C.

Fluctuaţiile de temperatură cresc riscul declanşării unor afecţiuni

Fluctuaţiile de temperatură au un efect negativ asupra organismului uman, sunt de părere specialiştii de la Institutul Naţional al Sănătăţii din Statele Unite ale Americii. Potrivit acestora, scăderea sau creşterea bruscă a temperaturii afectează metabolismul, iar riscul apariţiei astmului, afecţiunilor pulmonare şi celor respiratorii, alergiilor, depresiei şi problemelor de nutriţie este destul de ridicat. Aceste studii au arătat că organismul uman a început să îşi piardă capacitatea de adaptare la fluctuaţiile de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit, repercusiunile asupra sănătăţii pot fi destul de grave.

Temperaturile ridicate au fost asociate cu creşterea numărului de pacienţi afectaţi de stres sau probleme de nutriţie, iar temperaturile scăzute sunt responsabile de apariţia bolilor respiratorii, precum astmul, sau celor pulmonare.

Problemele cardiace, provocate de schimbările de temperatură

De asemenea, aceste fluctuaţii pot duce şi la agravarea afecţiunilor cardiovasculare. Astfel, o persoană care suferă de hipertensiune arterială, afecţiune ce poate fi ţinută sub control, riscă să facă un atac de cord. Una dintre explicaţii ar fi că aceste schimbări climatice interacţionează cu medicamentele prescrise pacienţilor hipertensivi. Printre persoanele cele mai afectate de schimbările bruşte de temperatura se numără fumătorii.

Se schimbă vremea, apar durerile reumatismale

Din cauza aerului rece şi umed, persoanele care suferă de reumatism se confruntă cu dureri foarte mari. Mai mult decât atât, fronturile de aer umed agravează diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.

Imunitatea scăzută duce la apariţia virozelor

În momentul în care organismul este practic forţat să treacă brusc de la o temperatură de peste 35° C la mai puţin, de 17° C, acesta este slăbit instantaneu. Explicaţia este că încearcă să facă faţă acestei treceri, fiind confruntat cu umezeală şi frigul. Sistemul imunitar slăbeşte, iar organismul devine vulnerabil în fata virozelor. Totodată, prezenta polipilor nazali, alergiilor, care afectează mucoasa nazală şi a stresului prelungit cresc riscul producerii virozelor.

Ameţeli, dureri de cap şi oboseala excesivă

În momentul în care vremea se răceşte brusc, foarte multe persoane se confruntă cu ameţeli şi dureri de cap. Există mulţi oameni care acuză o stare de oboseală acută, o astenie fizică şi psihică, o stare de somnolenţă continuă şi chiar depresie, cu toate că se odihnesc corespunzător. Din acest motiv, este bine să ajutăm sistemul imunitar consumând, pe de o parte, multe legume şi fructe, deoarece conţin vitamine şi minerale, iar pe de altă parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afecţiunile provocate de aceste oscilaţii de temperatură.

sursa: catena.ro

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou