Din 15 ianuarie, medicamentele compensate se vor da doar cu adeverinţă de la ANAF

Mirela Ene, 16 decembrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
din-15-ianuarie-medicamentele-compensate-se-vor-da-doar-cu-adeverinta-de-la-anaf-36770-1.jpg

Reprezentanţii medicilor de familie au anunţat că din 15 ianuarie 2014 nu vor mai elibera reţete compensate cu 90% pentru pacienţi cu venituri de până la 700 de lei decât cu adeverinţă de la ANAF care atestă cuantumul pensiei. Situaţia e generată de faptul că mulţi bolnavi primeau reţetă compensată deşi nu aveau dreptul.

Un control recent a arătat că unii pensionari beneficiau de reţete compensate deşi veniturile lor depăşeau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt traşi la răspundere.

"Pentru pacienţii cu venituri între 0-700 lei nu vom mai elibera reţete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decât dacă vor duce adeverinţă fiscală de la ANAF. Nu dorim să fim organe fiscale şi să punem pacienţii pe drumuri, dar nici nu dorim să ni se impute sumele pentru aceste reţete, pentru că nu există un contract între asigurat şi asigurator. Lipsa acestui contract a determinat această situaţie şi ne-am trezit cu notificări de sute de mii de lei", a declarat preşedintele Federaţiei Patronatelor Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă.

Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, a declarat, la rândul său, că medicii de familie comit un abuz dacă vor face acest lucru. "Toate recuperările de sume imputate medicilor de familie se bazează pe decizia Curţii de Conturi care ne obligă să facem aceste acţiuni. În caz contrar, vor fi pasibili de pedepse penale. În ceea ce priveşte medicamentele compensate pentru pacienţii cu venituri de 700 de lei numai din pensii astăzi trimitem ministrului Sănătăţii o propunere de modificare a HG care să stipuleze veniturile fiscale de până la 700 de lei şi a lua ca an de referinţă anul fiscal anterior încheiat, să vedem dacă propunerea va fi acceptată de Finanţe".

În opinia lui Buşoi dacă se va face menţiunea "anul fiscal anterior" aceste probleme nu vor mai exista.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou