Fereşte-te de afecţiunile sezonului rece

Mirela Ene, 13 ianuarie 2013, Ora 22:32

  • print
  • |
fereste-te-de-afectiunile-sezonului-rece-28756-1.jpg

Temperatura scăzută din sezonul rece aduce cu sine o serie de afecţiuni specifice acestuia. Iată câteva probleme de sănătate cu care te poţi confrunta în această perioadă şi câteva sfaturi adecvate pentru a depăşi cu bine toate problemele.

Astmul bronşic şi alergiile
Astmul poate fi declanşat cu uşurinţă de aerul rece, determinând incapacitatea de a respira în mod corect şi senzaţie de sufocare. Este bine că persoanele astmatice să evite temperaturile scăzute sau măcar să poarte o eşarfă care să le acopere nasul şi gura atunci când ies din casă. În plus, trebuie acordată o atenţie sporită tratamentului luat, iar inhalatorul nu trebuie să lipsească din geantă.

Simptomele alergice pot fi declanşate şi de mucegaiurile ce se pot dezvolta la nivelul bradului natural, de chimicalele din hârtia de împachetat, de potpourri dar şi de fumul de la lumânare. Acestea pot fi înlocuite cu brad artificial, iar în locul lumânărilor clasice optează pentru cele din soia, neparfumate.

Hipotermia
Hipotermia reprezintă scăderea temperaturii corpului sub valoarea de 35 de grade Celsius, şi poate duce la deces dacă nu este decelata şi tratată la timp. Deşi hipotermia poate să afecteze orice persoană care se expune la temperaturi scăzute, persoanele cu risc crescut sunt vârstnicii, în special cei care locuiesc în încăperi insuficient încălzite. Pe termen lung, o temperatură mai mică de 18 grade în camera poate declanşa această urgenţă medicală.

Cum recunoşti hipotermia? Persoană în cauză are puls slab şi ritm scăzut sub 60 de bătăi pe minut, respiraţie superficială şi lentă, tulburări de memorie, somnolenţa, vorbire neclară, temperatuta scăzută a corpului.

Ce poţi face? Cheamă salvarea sau transporta bolnavul la spital, dar nu înainte de a-l înveli cu paturi încălzite sau cu o pernă electrică pentru a evita pierderea de căldură. Nu îi face o baie fierbinte şi nu îi administra alcool pentru a nu îi induce şocul cardio-vascular.

Degerăturile
Acestea apar cel mai frecvent atunci când ne expunem extremităţile (nas, urechi sau degete) la temperaturi scăzute. Zona afectată poate fi palid-albicioasa, rigidă, rece, dureroasă iniţial, apoi devine amorţită.

Ce poţi face? Încălzeşte treptat zonele afectate, ferindu-le de călduri extreme, până la revenirea la culoarea normală a pielii. Dacă degerăturile sunt la nivelul mâinilor, acestea pot fi încălzite între coapse sau în axila de parte opusă. Evită frecarea zonelor degerate pentru a nu leza ţesuturile. Dacă degerătură este avansată, transporta persoană la spital.Informându-te poţi depăşi cu uşurinţă chiar şi cele mai serioase afecţiuni cu care te-ai putea confrunta în sezonul rece.

Piele uscată, coşurile şi herpesul
Stresul la care eşti supusă în sezonul rece poate poate duce la eliberarea crescută de cortizol, hormon de stres, şi apariţia coşurilor pe o piele deja afectată de deshidratare. Alte cauze sunt reprezentate de consumul de alcool şi nopţile nedormite.

Ce poţi face? Scade nivelul stresului cu ajutorul unei băi fierbinţi, urmată de aplicarea de cremă hidratantă pe pielea încă umedă pentru a menţine hidratarea acesteia. Alternează consumul de cocktailuri cu cel de apă, astfel vei limita excesul de alcool şi vei preveni deshidratarea, dar şi mahmureală.

Stresul sau deficitele imune pot declanşa şi apariţia herpesului. Tratamentul cu Aciclovir îi scade durată, însă cea mai bună modalitate este să îi previi apariţia: odihneşte-te, încearcă pe cât posibil să ai activităţi care te binedispun şi relaxează-te.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:46
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou