Găteşte sănătos cu ajutorul aburului

Ziarul Atac, 12 iunie 2012, Ora 13:56

  • print
  • |
gateste-sanatos-cu-ajutorul-aburului-26458-1.jpg

Săptămânalul „Atac de Maramureș împreună cu bucătarul, Mihai Tămaș, vă prezintă un nou episod din tainele artei culinare. Dacă până acum v-am prezentat diferite metode de menținere în formă și combinații de succes pentru un organism mai puternic, de această dată vă vom arăta beneficiile gătitului la aburi.

Gătitul alimentelor la abur este una dintre cele mai vechi metode de prelucrare culinară. Un mod sănătos de a găti este gătitul pe aburi. Această metodă de gătit este perfectă pentru legume şi carne fragedă, ca de exemplu pui sau pește. Pierderea de vitamine şi minerale este foarte mică şi nu trebuie să utilizaţi nici un fel de grăsime, deci e foarte indicată pentru cei care ţin regim. Gătitul la aburi e sănătos atunci când vrem să pregătim mâncare de regim fără grăsime.

Totodată, păstrează intactă culoarea, aromele şi în special substanţele nutritive din ingrediente. Acest mod de gătire este ideal pentru legume, deoarece se gătesc repede şi nu devin apoase. Dacă nu vă permiteţi o oală specială, puteţi folosi foarte bine şi o sită metalică aşezată pe o oală umplută pe trei sferturi cu apă. Lăsaţi apa să dea în clocot, puneţi legumele în sită şi acoperiţi cu un capac sau cu o folie de aluminiu. Nu contează ce fel de oală folosiţi, pentru că nu va afecta gustul mâncării. Însă este important ca vasul să fie suficient de mare astfel încât ingredientele să nu fie înghesuite sau suprapuse.

Timpul necesar pentru gătitul la abur al legumelor este semnificativ mai mic decât în cazul prăjirii sau fierberii. Bucăţelele gătite la abur ies mai suculente şi mai benefice deoarece aburul ce dispare din apă, chiar din cea cu clor sau apă dură, nu conţine impurităţi ale metalelor. În afară de beneficiile pentru sănătate, această formă de pregătire a alimentelor economiseşte timpul şi uşurează viaţa gospodinelor, iar carnea nu se va arde niciodată, totul se prepară uniform, nu este necesară amestecarea sau întoarcerea alimentelor. De exemplu broccoli, în ciuda faptului că are mulţi antioxidanţi, care previn cancerul, dacă este călit ori fiert îşi pierde din proprietăţi.

Un alt exemplu este peştele, acesta este bogat în fosfor şi nu îngraşă. Dacă acesta va fi prăjit, se reduce din valoarea sa nutritivă, plus că va creştete nivelul caloric din cauza uleiului din tigaie. Aşa că, o metodă sănătoasă de a găti alimentele o constituie "baia cu aburi". O dietă care include zilnic cinci porţii de legume (gătite la aburi) constituie unul din secretele menţinerii în formă. Aşa spuneţi NU îmbătrânirii premature şi vă protejaţi mai uşor de boli.

Gătirea peştelui la aburi


Folosiţi un capac etanş care să menţină aburii în oală. Condimentaţi bine carnea înainte de a o găti. Menţineţi apa din oală într-o fierbere continuă, astfel peştele va fi gata mai repede. Peştele trebuie să aibă suficient spaţiu în sită, altfel nu se va găti uniform.

Gătirea legumelor la aburi

Puteţi găti la aburi aproape orice tip de legume, mai puţin rădacinoasele, care nu fierb prea bine la aburi. Tăiaţi legumele la aceeaşi dimensiune, pentru a fi pătrunse uniform. Serviţi legumele imediat după fierbere, pentru a nu pierde nimic din vitaminele şi mineralele conţinute. Adăugaţi în sită o mână de verdeţuri aromate (busuioc, pătrunjel, mărar) pentru a da o aromă şi o savoare deosebite.

Cât despre orez, gătitul la aburi este singura metodă prin care ne asigurăm că păstrează vitamina B1 atât de importanta organismului nostru. Nu degeaba asiaticii, maeştrii orezului, îl gătesc doar la abur!
O modalitate simplă pentru gătitul la aburi - o oală adâncă, pe fundul căreia se toarnă apă, peste care se pune o sită, iar capacul se adaptează bine. Însă, odată cu apariţia vaselor cu aburi moderne chiar şi gospodinele cele mai nepricepute pot găti bine şi gustos. Principiul de lucru al acestor aparate electrice este simplu - baza se umple cu apă care este încălzită de către un generator de abur, iar aburii formaţi ajung la alimentele situate pe câteva nivele în nişte coşuri cu găurele. Condensatul se strânge în crapodină. Astfel de aparate prezintă un timer, un indicator pentru nivelul de apă şi câteva regimuri de lucru. Atunci când apa fierbe aparatul se opreşte automat.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:34
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou