Importanţa vitaminelor din complexul B

Mirela Ene, 10 februarie 2013, Ora 21:19

  • print
  • |
importanta-vitaminelor-din-complexul-b-29337-1.jpg

Sistemul nervos, ficatul, ochii, pielea şi părul, precum şi tonusul muscular de la nivelul tractului gastro-intestinal depind de vitaminele B, utilizate de organism precum nişte coenzime, componente cheie ale enzimelor. Iată câteva din funcţiile vitaminelor B în organism.

Vitamina B 1

Această vitamină asigură creşterea randamentului intelectual, dar are un rol foarte important în susţinerea metabolismului glucidelor, fiind absolut necesară musculaturii şi sistemului nervos. Carenţele de vitamina B1 determină oboseală, pierderea apetitului şi a greutăţii corporale şi pot duce la boli care afectează sistemele cardiac, digestiv şi nervos.

Vitaminele B2 şi B3

Vitamina B2 ajută la transformarea grăsimilor, hidraţilor de carbon şi a proteinelor în energie. Un aport suficient de vitamina B2 este necesar pentru vindecarea şi menţinerea sănătăţii pielii. De asemenea, ajută organismul să-şi regleze aciditatea şi este recomandată pentru a susţine sănătatea părului, unghiilor şi ochilor. La fel de importantă pentru tegumente este şi vitamina B3, având rolul de a preveni foarte multe din problemele pielii sensibile cu predispoziţie la eczeme.

Deoarece este implicată în procesele celulare de producere a energiei, vitamina B3 ne ajută să ne păstrăm entuziasmul şi ne creşte tonusul, fiind utilă şi pentru funcţionarea creierului. De asemenea, atenuează inflamaţiile şi ajuta la calmarea durerii asociate cu distrugerea mucoasei stomacului. Vitamina B3 ajuta la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, scade tensiunea arterială precum şi nivelul de colesterol şi de trigiliceride din circulaţie.

Vitaminele B5 şi B6

Necesară producţiei de energie şi reglării metabolismului grăsimilor, vitamina B5 ajută şi la producerea hormonilor antistres şi la menţinerea sănătăţii tegumentelor şi a părului. Vitamina B6 are un rol foarte important în buna funcţionare a sistemului nervos şi imunitar, iar lipsa ei duce la convulsii în cazul copiilor. În cazul adulţilor, deficitul de vitamina B6 determina astenie, nervozitate, insomnii, pierderea în greutate, tulburări neurologice, tristeţe nejustificată, astenie, irascibilitate şi probleme la nivelul pielii.

Vitamina B6 ajută la digestie şi la utilizarea proteinelor, la funcţionarea corectă a creierului şi contribuie la producerea hormonilor. Ajută la menţinerea echilibrului hormonilor sexuali, de aceea este utilizată în sindromul premenstrual şi în menopauza. Un aport corect de vitamina B6 ajută la reducerea reacţiilor alergice. Contraceptivele orale pot determina deficit de vitamina B6, de aceea, persoanele care aleg pentru durate lungi de timp această metodă contraceptivă trebuie să suplimenteze aportul de B6.

Vitamina B7 (Biotina) şi vitamina B9 (acidul folic)

Biotina, adică vitamina B7 intră în componeta unor enzime care contribuie la metabolismul proteinelor, glucidelor şi lipidelor. Efectul ei benefic constă în faptul că amelioraza durerile musculare consecutive oboselii şi contribuie la menţinerea integrităţii pielii. Totodată, vitamina B7 amâna încărunţirea părului, fiind utilizată cu rezultate bune şi pentru a stopa căderea părului.

Acidul folic, adică vitamina B9 are rol în metabolismul proteinelor, al acizilor nucleici şi în formarea hematiilor. Carenţa acestei vitamine duce la tulburări nervoase, iritabilitate şi la scăderea puterii de concentrare şi a celei de memorare. Acidul folic stimulează sistemul imunitar, favorizează creşterea părului şi împiedica scleroza vaselor de sânge, de asemenea are un efect calmant pronunţat. În sarcina, suplimentarea cu acid folic previne, potrivit studiilor, defectele de tub neural la făt.

Vitamina B12

Pentru a utiliza proteinele din organism avem nevoie de vitamina B12. Ea ajută la transportul oxigenului în sânge, deci este esenţială pentru producerea de energie. De asemenea, este necesară pentru sinteza acidului dezoxiribonucleic (ADN), are un rol important în sinteza proteinelor, în metabolismul glucidelor şi acizilor graşi, precum şi în formarea globulelor roşii. Vitamina B12 contribuie la dezvoltarea fizică, la creşterea poftei de mâncare şi a greutăţii corporale.

Din aceste motive, este utilă în cazul lipsei poftei de mâncare şi a scăderilor în greutate. Vitamina B12 contribuie la menţinerea funcţionării normale a sistemului nervos, ameliorează irascibilitatea şi contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, de memorare şi a echilibrului psihic.

Iată cele mai importante surse alimentare pentru vitaminele din complexul B:

Vitamina B1 şi B2 se găsesc în cereale şi produsele derivate, dar mai ales în cerealele integrale. B1 se mai găseşte în cartofi, carnea de porc, ficat, fructe de mare, fasole. Surse de B2 mai sunt pâinea fortifiata, ficatul şi legumele cu frunze verzi.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:55
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou