Rețeta electronică va fi introdusă din 1 iulie

Ziarul Atac, 25 iunie 2012, Ora 21:38

  • print
  • |
re-eta-electronica-va-fi-introdusa-din-1-iulie-26709-1.jpg

Rețeta electronică va fi introdusă experimental de la 1 iulie, pentru ca medicii și pacienții să se obișnuiască cu softul, urmând ca, de la 1 ianuarie 2013, să devină obligatorie. Acest lucru a stârnit multe întrebări și multe necunoscute în rândul medicilor de familie din Maramureș, având în vedere că România este pe ultimul loc în UE la toate topurile privind accesul tehnologiei în practica medicală, potrivit indicativelor e-Health. Cu toate acestea, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș sunt siguri că noul sistem va funcționa.

Cabinetele medicilor de familie sunt dotate cu internet și calculatoare. Pentru ca totul să fie pus la punct, zeci de asistenți maramureșeni au fost instruiți, zilele trecute, să utilizeze calculatorul. Cursurile au fost organizate în contextul în care sistemul sanitar a fost informatizat, iar de anul viitor va fi obligatoriu ca rețeta electronică, dosarul electronic al pacientului și cardul de sanătate să fie funcționale. „Instruirile sunt pe categorii profesionale, medici de familie, ambulatoriu, spitale și farmacii", a declarat Gheorghe Lascu, președintele Colegiului Medicilor de Familie Maramureș. Aceste cursuri se desfășoară în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Oficialii CAS Maramureș au menționat faptul că doresc să îi susțină pe toți cei implicați în acest proiect, pentru a evita disfuncționalitățile majore.

Caludia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureș a arătat că informaticianul instituției a participat, în urmă cu aproximativ o lună, la cursuri de instruire, cu privire la ceea ce înseamnă rețete electronice. „Deși partea de prezentare și instruire nu ține de competența CAS, am preluat inițiativa în acest sens tocmai pentru a veni în ajutorul asiguraților", a afirmat Claudia Ganea. „Întotdeauna a fost mai greu la început. Și când a fost introdus soft-ul pentru evidența pacienților în cabinetele medicale am fost reticenți, însă, cu timpul, s-a dovedit a fi foarte util. Cu siguranță și noul soft va funcționa și vom ajunge să depindem de el. În orice caz, trebuie să începem pentru că, de anul viitor, se introduc cardurile de sănătate, ori card fără rețetă electronică, nu se poate", a menționat dr. Cornelica Ilea.

Previziunile nu sunt sumbre

Potrivit reprezentanților SIVECO, sistemul CNAS pentru rețeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de rețete pe zi, în condițiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar, 3-3,5 milioane de rețete. Pe hârtie, rețeta electronică are o sumedenie de avantaje. „Se va respecta confidențialitatea înscrierii diagnosticului, iar pe rețetă nu se va mai scrie diagnosticul in extenso, ci numai codul de diagnostic. Medicul va fi atenționat referitor la prescrieri-eliberări de medicamente similare la același pacient, pe acelși medicament. Prescripțiile medicale vor fi monitorizate, astfel va fi eliminat riscul de fraudare", a subliniat Claudia Ganea. „De asemenea, timpul pentru eliberarea medicamentelor se va micșora notabil.Un alt avantaj îl constituie faptul că pacientul își va putea lua medicamentația din diferite farmacii. E adevărat, că pentru început, doar din județul unde are contract medicul prescriptor, însă acest lucru este de un real folos bolnavului", continuă Ganea.

Purtătorul de cuvânt mai arată că, prin prisma rețetei electronice, CAS monitorizează calitatea serviciilor acordate pacienților și poate atenționa medicul prescriptor în cazul unor eori de medicație repetate. Mai mult decât atât, CAS poate sesiza Colegiul Medicilor cu privire la aceste aspecte și solicita îmbunătățirea pregătirii profesionale a medicului care a prescris rețetele respective. Totodată, pacientul este informat de către medic cu privire la prețul de referință și cel de vânzare în farmacie a medicamentelor. Bolnavului îi va fi prezentată astfel cea mai bună obțiune atât din punct de vedere medical, cât și financiar.


 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou