Reţete pentru diabetici

Mirela Ene, 23 septembrie 2012, Ora 21:55

  • print
  • |
retete-pentru-diabetici-27554-1.jpg

O alimentaţie sănătoasă este indicată în fiecare zi a vieţii noastre, însă atunci când suferi de diabet alimentaţia este foarte importantă şi trebuie atent supravegheată. Iată câteva reţete uşor de pregătit dar foarte gustoase şi sănătoase pentru persoanele cu diabet.

A. Vinete coapte cu sos picant (4 porţii) Ingrediente
• 1 vânata mare;
• 1 linguriţă cu seminţe de muştar;
• 1/2 linguriţă cu chimion;
• 1/2 linguriţă cu coriandru;
• 1/2 linguriţă cu pudră de curry;
• se mai poate adăuga: ghimbir, nucşoara, cuişoare;
• 1 lingura cu ulei de măsline;
• 1/2 ceapă tocată;
• 2 pahare cu roşii cherry tăiate în jumătate, sau un pahar cu suc de roşii;
• 1 lingura cu melasă;
• 1 căţel de usturoi pişat;
• 1 linguriţă cu oţet din vin;
• 1/4 linguriţă cu sare;
• 1/4 linguriţă cu piper negru boabe;
• 1 lingura cu coriandru proaspăt;

Mod de preparare
• vinetele sunt curăţate, tăiate pe lungime, în felii de 4-5 cm;
• feliile de vinete sunt puse pe grătar, timp de 5 minute, se întorc din când în când până când devin fragede şi de culoarea maronie.
• într-un bol mic combina primele 7 ingrediente;
• într-o tigaie largă încălzeşte uleiul de măsline, după care adaugi ingredientele şi prăjeşti la foc constant, aproximativ 30 minute;
• apoi se adăugă ceapă şi se amestecă permanent timp de 4 minute;
• la sfârşit sunt adăugate roşiile, melasă, usturoiul şi oţetul, se lasă la foc mic timp de 4 minute, amestecând pentru a nu se lipi.
Mâncarea este aşezată pe platou, sau individual pe farfurii şi se presara coriandru.

Informaţii nutriţionale: 117 calorii, 3 g proteine, 0 g colesterol, 19 mg carbohidraţi, 163 mg sodiu, 6 g fibre, 1 g grăsimi săturate, 3 g grăsimi mononesaturate, 4 g total grăsimi.

B. Supă de roşii cu porumb (6 porţii) Ingrediente

1/2 kg de roşii tăiate în jumătate
1 ceapă medie, tăiată în jumătate
3 căţei de usturoi cu coajă
1 lingura + 1 linguriţă cu ulei de măsline
1/4 linguriţă cu sare sau după gust
piper după gust
1 pliculeţ cu supă de pui instant sau zeama în care a fost fiert un pui
1/4 pahar cu suc de roşii
1 linguriţă cu bulion
1 lingura cu busuioc tocat mărunt
zahăr brun după gust (opţional)
1/2 pahar cu porumb fiert

Mod de preparare
• se încălzeşte cuptoul şi implicit o tavă pentru copt;
• roşiile, ceapă şi usturoiul sunt puse în tavă, după care se adăuga o lingură cu ulei;
• apoi tava este introdusă la cuptor timp de 30 minute, timp în care ingredientele se înmoaie, apoi sunt lăsate la răcit;
• decojeşte roşiile, curata ceapă şi usturoiul şi pune legumele într-un bol cu 1 pahar cu supă de carne şi 1 linguriţă cu ulei;
• apoi toate ingredientele de mai sus sunt puse într-o oală, după care se adăugă: celălalt pahar cu supa ce carne, sucul de roşii, bulionul, busuiocul şi zahărul brun, în cazul în care foloseşti;
• se lasă la fiert la foc mic, amestecându-se din când în când;
• la sfârşit se adăugă porumbul.

Informaţii nutriţionale (1 porţie): 95 calorii, 4 g grăsimi (1 g săturate, 3 g mononesaturate; 1 mg colesterol, 13 g carbohidraţi, 3 g proteine, 3 g fibre, 146 mg sodiu, vitamina C (35% din valoarea zilnică).

C. Fursecuri cu ciocolată şi ovăz (45 prăjituri) Ingrediente
• 2 pahare cu fulgi de ovăz
• 1/2 faină de grâu
• 1 linguriţă cu scorţişoară
• 1/2 linguriţă cu bicarbonat de sodiu
• 1/2 linguriţă cu sare
• 1/2 pahar de tahini (pasta preparată din seminţe de susan)
• 4 linguri de unt fără sare, tăiat cubuleţe
• 2/3 pahar zahăr
• 2/3 pahar de zahăr brun
• 2 ou mai mari
• 1 linguriţă cu esenţă de vanilie
• 1 pahar de ciocolată menaj
• 1/2 pahar de alune sau nuci tocate

Mod de preparare
• amesteca fulgii de ovăz, faină, scorţişoară, bicarbonatul de soda şi sărea într-un bol de dimensiuni medii, după care se adăugă ouăle şi esenţa de vanilie;
• separat, cu ajutorul mixerului amesteca untul şi tahini până când devine o pastă. Adăugă zahărul alb şi pe cel brun şi continuă să amesteci conţinutul până când zahărul mai este puţin granulat;
• amesteca cele două aluaturi cu o lingură de lemn iar la final adăugă ciocolată şi alunele;
• cu mâinile umede modelează o linguriţă de aluat sub formă de discuri, pe care le pui într-o tavă, unde în prealabil a fost aşternută o foie de copt. Acelaşi procedeu trebuie urmat până se termină aluatul;
• prăjiturile sunt lăsate la copt timp de aproximativ 20 minute;
• înainte de a fi scoasă din tava acestea trebuie lăsate să se răcească, după care sunt puse pe o farfurie şi lăsate să se răcească complet;
• tava este lăsată să se răcească timp de 10 minute înainte de a pune o altă tura de prăjituri.

Informaţii nutriţionale: 102 calorii, 5 g grăsimi, 7 mg colesterol, 14 g carbohidraţi, 2 g proteine, 1 g fibre, 45 mg sodiu, 53 mg potasiu.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:11
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou