Rodia: Proprietăţi terapeutice nebănuite

Mirela Ene, 11 decembrie 2012, Ora 22:27

  • print
  • |
rodia-proprietati-terapeutice-nebanuite-28318-1.jpg

În mod natural, rodia creşte în zone că Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultivă şi în zonele mediteraneeana, caucaziană, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona. Sub forma unei tufe care poate ajunge la o înălţime de 4,5m, rodia are frunzele lucioase şi fructele roşii -portocalii în formă de trompetă.

Sezonul rodiilor este toamna, în lunile septembrie-noiembrie, deci este anotimpul perfect pentru a face cure cu rodii. Fructele, aproape sferice ajung la maturitate să aibă culoarea roşu-strălucitor sau verde-gălbui. Rodiile nu se mai coc după ce au fost recoltate deci ele nu mai produc zaharuri.

Multe vitamine şi antioxidanţi

O singură rodie pe zi asigura 40% din doză zilnică recomandată de vitamina C pentru adulţi, este bogată în acid folic şi vitaminele A şi E. Acest fruct conţine de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu sau ceaiul verde.

Proprietăţile rodiei nenumărate iar efectele pe măsură: întăreşte imunitatea şi măreşte rezistenta organismului la infecţii; conţine vitamina C, antioxidanţi, acid folic, zaharuri, minerale; foarte bună în caz de durere în gât sau răguşeala; măreşte ferilitatea; scade febră; tonifiază muşchiul cardiac şi îmbunătăţeşte funcţiile vitale; reduce colesterolu; stimulează apetitul şi digestia; are efecte anti-îmbătrânire, luptă împotriva apariţiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inimă, artrite şi chiar protejează creierul fătului.

Alte proprietăţi medicale: se foloseşte împotriva diareei, reduce febră (în unele cazuri), rădăcina este folosită pentru combaterea paraziţilor intestinali (tenia), dar doar la indicaţia medicului. De asemenea, sucul de rodie mai are efecte benefice asupra fertilităţii, în menţinerea tensiunii arteriale la cote normale, lupta împotriva cancerului de prostată, a osteoartritei şi a hemoroizilor.

Îîn uz intern rodia are următoarele indicaţii: pentru dureri de stomac se foloseşte sucul de rodie; imunomodulator - se amestecă suc de rodii cu miere de albine; pentru răguşeală se face gargară cu suc de rodie; introdus în dieta zilnică a gravidelor, sucul de rodie protejează creierul bebeluşului ajutând la o bună circulare a sângelui.

Chiar şi în cosmetice...

Celebrul dermatolog Dr. Murad, cunoscut în toată lumea pentru produsele anti-aging, a descoperit că extractele de rodie fac minuni şi pentru piele. Fructul mai conţine şi acid elagic care este un puternic combatant al radicalilor liberi şi are efecte anti-cancerigene, anti-mutagene, anti-virale, anti-carcinogene şi ajuta la depigmentarea petelor cauzate de arsuri solare. Astfel au apărut cosmeticele anti-imbatranire şi suplimentele alimentare pe bază de rodii. Şi marile companii nu s-au oprit aici. Există şi un parfum cu note de rodie (Pomegranate Noir de la Jo Malone).

Rodia este foarte bună pentru reducerea petelor pigmentare şi pistruilor. Se face o mască din următoarele ingrediente: se amestecă 1 lingura de suc de rodii cu 1 lingura de smântână. SE aplică pe faţă şi se lasa să acţioneze 15 minute. Se clăteşte fata cu apă călduţă.

Pentru păr, îi redă strălucirea. Se amestecă suc de rodii cu ulei de măsline şi se aplică pe păr. Se lasa să acţioneze 20 de minute şi se continua procedeul de spălare.

Cum se consuma rodia ?

Rodia se taie cu un cuţit în două. Este bine să facem acest lucru deasupra unui vas cu apă. Astfel separarea seminţelor roşii acoperite de suc gelatinos va fi mult mai uşoară. Seminţele roşii se vor depune pe fundul vasului iar celelalte vor pluti. Seminţele zemoase se vor consuma crude. Au un gust dulce- acrişor.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou