Secretul ciorbei de perişoare

Ziarul Atac, 16 aprilie 2012, Ora 20:56

  • print
  • |
secretul-ciorbei-de-perisoare-1.jpg

Năstăcuța Iuga ne dezvăluie secretul ciorbei de perișoare, inventată de mama ei

Interpreta de muzică populară, Năstăcuța Iuga, dezvăluie, în exclusivitate, cititorilor ziarului „Atac" rețeta „ciorbei de perișoare", mâncare inventată de mama ei. Aceasta spune că nu a mai gustat nicăieri o ciorbă atât de bună, tocmai de aceea, în familia Năstăcuței, acest fel de mâncare nu lipsește de pe masă de niciun Crăciun sau Paști.

Uite că azi, în a doua zi de Paști, Năstăcuța Iuga, unul dintre numele grele ale cântului popular maramureșean, ne dovedește, nu doar că are o voce de invidiat, dar și că este o bună gospodină. Interpreta spune că pierde ore bune în bucătărie pentru că îi place la nebunie să gătească. Nu este fanul mâncării pe care ea o numește „colorată", pentru că are impresia că mănâncă aditivi într-un ambalaj frumos. Astfel, preferă să consume ceea ce gătește. „Gătitul este o artă și cred că, pentru a fi o bună gospodină, trebuie să ai un pic de talent, să fii inventivă și să ai un pic de tupeu, să nu-ți fie frică să testezi noi rețete", spune Năstăcuța. „Și pentru că îmi sunteți dragi, vă voi dezvălui rețeta care este prezentă la fiecare Crăciun și Paști, exact așa, cum mi-a spus-o mama", adaugă Năstăcuța.

Înainte de a vă pune șorțul aveți nevoie de: un os afumat, 500 de grame de carne de porc tocată, 2 morcovi, o ceapă, 1 ardei roșu, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, o bucățică de țelină, 2-3 căței de usturoi, o roșie, 2-3 frunze de varză murată, orez, făină de grâu, frunze de pătrunjel și leuștean, un vârf de linguriță de bicarbonat, smântână, vegeta, sare și piper.

Iată cum sună rețeta "ciorbei de perișoare a mamei"

Punem osul afumat la fiert, în aproximativ 4 litri de apă. Dacă nu prea este carne pe el, mai adaugăm și costiță afumată. După ce dă în clocot, trebuie să fim atenți să luăm spuma de pe deasupra, altfel se tulbură zeama. Dacă apa scade, putem liniștiți să adăugăm apă călduță, pe parcurs.

Între timp, spălăm și pregătim legumele: morcovii, ceapa, ardeiul roșu, pătrunjelul, păstârnacul, bucățica de țelină, usturoiul, roșia și frunzele de varză murată. Toate acestea le tăiem mărunt și, când e aproape fiartă afumătura, le adăugăm în supă. Din nou, se ia spuma care se formează deasupra. Adaugăm o linguriță de vegeta. Le acoperim și le lăsăm, la foc mic, până sunt fierte. Între timp, pregătim compoziția pentru perișoare: 500 de grame de carne de porc tocată (trebuie să menționez că aceasta trebuie fie foarte bine tocată, putem să o dăm de două ori prin mașina de tocat), un ou, 2-3 linguri de orez (orezul trebuie să fie spălat și uscat în prealabil), o lingură de făină de grâu și un vârf de linguriță de bicarbonat, pentru a fi mai „pufoase". Toate le amestecăm bine și adăugăm sare și piper, după gust.

Cu mâinile umezite modelăm perișoarele, cam de mărimea unei nuci. Când sunt fierte legumele și carnea, scoatem osul și adăugăm, cu grijă, perișoarele. Se mai pune o lingură de orez la fiert, pentru a fi mai consistentă ciorba. Le lăsăm la foc mic, până se ridică la suprafață. Pe urmă, carnea o tăiem cubulețe și o adaugăm în ciorbă. La final, adăugăm sare și piper, după gust. După ce se stinge focul, punem frunze, tăiate mărunt, de pătrunjel și leuștean. Smântâna se adaugă în farfurie.

Poftă bună!

Ioana Vlad

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou