Studiu: Colesterolul poate alimenta şi răspândi cancerul mamar

Mirela Ene, 2 decembrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
studiu-colesterolul-poate-alimenta-si-raspandi-cancerul-mamar-36455-1.jpg

Rezultatele studiului vin în sprijinul ideii că administrarea de statine - utilizate pentru a scădea concentraţia de colesterol - poate să prevină cancerul.

Autorii săi explică, totodată, motivul pentru care obezitatea reprezintă un factor major de cancer. Totuşi, asociaţiile care luptă contra cancerului au transmis un semnal de avertizare, spunând că deocamdată este prea devreme pentru a-i îndemna pe oameni să ia statine.

Obezitatea a fost asociată cu multe tipuri de cancer, inclusiv cu cancerul mamar, cancerul intestinal şi cel uterin. Grăsimea persoanelor supraponderale poate să ducă la o sinteză exagerată de hormoni, precum estrogen, care stimulează creşterea celulelor tumorale.

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Duke din Statele Unite au arătat că şi colesterolul are acelaşi efect. Colesterolul este descompus în organism în 27HC (hidroxicolesterol), care poate să mimeze estrogenul şi să declanşeze acelaşi efect că acest hormon în anumite ţesuturi.

Experimentele făcute pe şoareci au arătat că o dietă bogată în grăsimi duce la creşterea concentraţiei de 27HC din sânge şi la apariţia unor tumori cu 30% mai mari decât la şoarecii cu o dietă obişnuită.

Totodată, tumorile lor erau mai predispuse să se răspândească în corp. În plus, ţesuturile umane afectate de cancer mamar au crescut mai mult, în laborator, atunci când erau hrănite cu 27HC. Cercetătorii consideră că descoperirea lor creşte şansele ca metodă de scădere a concentraţiei de colesterol să fie folosită în viitor ca metodă de scădere a riscului de apariţie a cancerului mamar.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou