Totul despre menopauză

Mirela Ene, 22 mai 2013, Ora 17:18

  • print
  • |
totul-despre-menopauza-30926-1.jpg

Menopauza este "piatra de hotar" în viaţa fiecarei femei ce marchează sfârşitul perioadei reproductive. La un an după ultima menstră se consideră că femeia a ajuns la menopauză. Media de vârstă pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani dar corpul fiecărei femei are propriul ritm şi timp limită. Unele femei ajung la menopauză în mijlocul decadei a patra şi altele au menstruaţii chiar şi în decada a cincea.

Menopauza ar trebui înţeleasă ca o stare de criză tranzitorie, care poate fi escaladată fără prea mult efort, dacă este gestionată corect.

"A fi femeie" nu are neapărat o legătură cu cantitatea de estrogeni secretată (o problemă care se rezolvă, de altfel, printr-o vizită la medicul ginecolog) şi nici cu capacitatea de a procrea; "a fi femeie" ţine de atitudine, de propria percepţie asupra feminităţii şi de cât de mult îţi asumi acest rol.

Sexualitatea nu este neapărat condiţionată de modificările hormonale! Nu există nici o dovadă ştiinţifică ce ar atesta legătura dintre menopauză şi lipsa de atractivitate, sex-appeal...

Mai exact menopauza nu înseamnă condamnare la bătrâneţe - nici măcar atunci când ea se instalează la vârsta "legală", adică în jur de 50 de ani. La fel cum instalarea primei menstre (la 11-15 ani) nu reprezintă obligaţia de a procrea!

Unele femei pot deveni mai irascibile, mai anxioase, mai depresive, mai instabile din punct de vedere emoţional (ceea ce poate altera relaţiile cu ceilalţi). Află, însă, că - în general -, în această perioadă se accentuează "paternul comportamental" deja existent. 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou