Transpiraţie excesivă? Scapă de ea cu tratamente naturiste

Mălina Andrei, 11 iulie 2015, Ora 12:32

  • print
  • |
transpiratie-excesiva-scapa-de-ea-cu-tratamente-naturiste-46626-1.jpg

Un adult care desfăşoară activităţi cotidiene normale elimină circa un litru de transpiraţie pe zi. În cazul unor activităţi fizice mai intense (mersul la sală, de exemplu), cantitatea de sudoare creşte. Fenomenul transpiraţiei este aşadar un mecanism complet normal, care ajută organismul să-şi regleze temperatura corporală. Nu putem totuşi să nu ne gândim şi la momentele stânjenitoare, atunci când urmele vizibile de transpiraţie sau mirosurile neplăcute reprezintă o "carte de vizită" nedorită.

Este supărătoare strângerea de mână cu palmele transpirate, ne deranjează aspectul ud al cămăşii pe care tocmai am îmbrăcat-o sau mirosul neplăcut generat de transpiraţie. În zilele noastre nu ar trebui să existe astfel de probleme, pentru că antiperspirantele ne vin în ajutor.

Oţet de mere

O soluţie foarte simplă, eficientă şi ieftină este oţetul de mere, care are proprietăți astringente. Tot ce ai de făcut este să-l aplici pe axilă seara, cu puțin timp înainte de culcare. Însă, foarte important este să te asiguri că s-a uscat complet înainte să adormi. De dimineață, spală-te cu apă și cu săpun și vei observa apoi că acizii absorbiți de piele în timpul nopții te ajută să rămai cu axila uscată de-a lungul zilei. De asemenea, oţetul de mere neutralizează și mirosurile neplăcute.

Cartof crud

Ştiai că un cartof poate absorbi mirosul urât de transpiraţie? Înainte de a pleca de acasă fă un duş. După ce te-ai uscat, ţine preţ de câteva secunde o felie de cartof crud la subraţ. Lasă să se usuce şi aplică antiperspirantul sau deodorantul tău obişnuit.

Dacă te foloseşti de acest mic truc, chiar dacă vei transpira pe parcursul zilei, nu vei răspândi un miros neplăcut.

Pudră de talc

Pudra de talc nu este numai pentru bebeluşi. Ea este excelentă şi pentru tine, mai ales în momentele în care transpiri excesiv şi ai nevoie de ceva care să te scoată din situaţia jenantă. Cu ajutorul unui disc demachiant, aplică o cantitate mică de pudră de talc la subraţ, pentru a usca zona. Însă, ai grijă să nu foloseşti pudră de talc dacă porţi haine închise la culoare, rişti să laşi urme albe care nu vor arăta tocmai bine pe hainele tale.

Schimbări în alimentație

Dacă ai probleme cu transpiraţia, trebuie să ai mare grijă şi la ce mănânci. În primul rând, evită lichidele fierbinți deoarece acestea stimulează și mai mult transpirația. De asemenea, mesele bogate în sare și grăsimi stimulează transpirația, alături de ardeiul iute și alte condimente sau băuturi alcoolice. Mare atenţie la orice aliment ce conţine cofeină, de la cafea și ceai (negru și verde) la cola și ciocolată, toate stimulează puternic glandele sudoripare.

Salvia

Specialiştii în fitoterapie recomandă două căni de ceai de salvie pe zi pentru a reduce activitatea glandelor sudoripare. Remediul este eficient în cazurile de transpiraţie excesivă cauzată de stres sau nervozitate.
Prepară ceaiul astfel: pune o linguriţă de salvie uscată într-o cană cu apă fiartă. Lasă ceaiul la infuzat 10 minute, răceşte-l, apoi bea-l, cu înghiţituri mici, pe tot parcursul zilei. Efect garantat pentru aceeaşi problemă s-a dovedit că au şi frunzele proaspete de salvie amestecate cu suc de roşii.

Ceaiul verde 
Deşi ultimul lucru pe care ai vrea să-l faci când ţi-e cald şi transpiri este să bei o cană cu ceai fierbinte, această băutură va transmite creierului mesajul de a scădea temperatura corpului, având efectul invers unei băuturi reci. Ceaiul verde este foarte indicat vara, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din corp. În plus, vei beneficia şi de efectele antioxidanţilor.

Frunzele de nuc au efect antibacterian

Pentru a scăpa de transpiraţia excesivă a mâinilor şi picioarelor, se prepară din frunze uscate de nuc un decoct (trei frunze la 100 ml apă şi se lasă să fiarbă 15 minute). Apoi se aplică pe
mâini şi pe picioare sub formă de cataplasme sau se fac băi călduţe. Printre altele, frunzele de nuc au proprietăţi astringente, antifungice şi antibacteriene.

Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosul neplăcut

Praful de copt alimentar poate fi folosit cu succes în loc de deodorant. Are un pH alcalin, nu irită pielea, omoară bacteriile răspunzătoare de mirosul neplăcut şi absoarbe transpiraţia. După ce te-ai spălat şi te-ai uscat complet, tamponează axilele cu bicarbonat. De asemenea, poţi presăra bicarbonat şi în încălţăminte, pentru a scăpa de mirosul picioarelor.

Băi cu podbal pentru picioare

Podbalul este o plantă ierboasă, care poate fi folosită mai ales pentru tratamentul transpiraţiei de la nivelul picioarelor.
Iată ce ai de făcut pentru a beneficia de proprietăţile acestei plante: un pumn de frunze de podbal se lasă la fiert zece minute într-un litru de apă. Pune amestecul într-un lighean, iar când temperatura devine suportabilă, fă o baie de picioare. La final, dă-le cu pudră de talc.
Transpiraţia excesivă (hiperhidroza) poate avea mai multe cauze (distonie neuro-vegetativă, tulburări metabolice, afecţiuni neurologice, consum crescut de carne etc.), care trebuie stabilite în urma unui consult medical.
Ca remedii naturale se pot folosi: oţetul de salvie în aplicaţii locale, salcia (băi locale cu decoct de scoarţă), coada calului (se bea sub formă de tinctură sau de infuzie), pelinul (băi locale cu decoct).

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou