Verdețurile primăverii, dăunătoare pentru organism dacă sunt preparate greșit

Mălina Andrei, 15 aprilie 2015, Ora 21:25

  • print
  • |
verdeturile-primaverii-daunatoare-pentru-organism-daca-sunt-preparate-gresit-46309-1.jpg

Salata verde, spanacul și alte frunze ale primăverii sunt sănătoase, însă trebuie tratate cu mare atenție. Crescute în soluri poluate, spre exemplu, atrag cea mai mare cantitate de nitrați.

În plus, odată recoltate, nu este bine să le țineți la întuneric. Vor produce ele însele același tip de substanță chimică. Nitrații blochează hemoglobina. Imaginați-vă că cineva v-ar ține de nas și de gură în același timp și veți înțelege efectele nocive.

Untișorul, ștevia sălbatică, leurda, urzicile și frunzele proaspete de păpădie provenite din pădure nu conțin deloc poluanți chimici. Altfel, frunzele verzi, în special spanacul, sunt crescute în soluri tratate și vin la pachet cu o cantitate uriașă de nitrați. Aceeași pe care o găsiți în mezeluri, spre exemplu.

"În momentul în care le gătim ar fi bine să punem suc de roșii pentru că mediul acid îmbunătățește absorbția fierului din ele. Iar când le folosiți sub formă de salată, oțetul face mediu acid, deci puneți oțet sau sos de tomate.", spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Sosul de roșii sau oțetul fac ca fierul non-hemic, de slabă calitate din aceste plante, să fie absorbit și folosit de către propriul dumneavoastră organism. Iar uleiul nerafinat nu are doar o motivație de gust.

"Stropul de ulei pe care îl puneți în salată ajută la aborbia fito-nutrietnilor, licopenul e unul dintre ei. Așa că și vitaminele liposolubile și fitonutrtientii liposolubili beneficiază de uleiul din salată.", adaugă ea.

Aceaste frunze sunt ideale proaspete. După recoltare, e bine să stea la lumina zilei și nu în întuneric. Fără o sursă de lumină produc ele însele nitrați - substanțe care împiedică hemoglobina din sânge să se lege de oxigen.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou