Fosta soție a ex-primarului sectorului 1, Daniel Tudorache, își cere vilele înapoi. Adina Tudorache vrea să-l lase pe deputatul PSD fără garanții pentru cauțiunea din "Dosarul diamantelor"

Florentina Șerbănescu, 15 decembrie 2022, Ora 08:40

  • print
  • |
fosta-sotie-a-ex-primarului-sectorului-1-daniel-tudorache-i-i-cere-vilele-inapoi-adina-tudorache-vrea-sa-l-lase-pe-deputatul-psd-fara-garantii-pentru-cautiunea-din-dosarul-diamantelor-47144-1.jpg

Fosta soție a lui Daniel Tudorache, Adina Tudorache, a cerut Înaltei Curți miercuri, 14 decembrie, să i se restituie imobilele puse gaj pentru cauțiunea de 1 milion de euro instituită pe numele fostului edil al Sectorului 1. Printre imobile se află și o clădire situată pe Calea Victoriei în valoare de milioane de euro, scrie ziare.com.

Înalta Curte de Casație și Justiției a rămas în pronunțare cu privire la o situație inedită, deoarece este pentru prima dată când un inculpat garantează cauțiunea altuia, apoi se răzgândește. Dacă în civil terțul care garantează cu propriile bunuri se poate retrage, teoretic, dintr-un contract, în cazul Adinei Tudorache este vorba de un dosar penal în care e co-inculpată alături de fostul ei soț.

Astfel, se naște întrebarea dacă soții Tudorache ar mai fi beneficiat sau nu de controlul judiciar pe cauțiune, dacă procurorii DNA ar fi constatat, la luarea măsurii, că aceștia n-au cu ce garanta măsura preventivă. 

Daniel Tudorache a fost pus sub control judiciar pe cauțiune pentru 1 milion de euro, în timp ce cauțiunea Adinei Tudorache este de 75.000 de euro.

Ca restrictivitate, măsura controlului judiciar pe cauțiune se află pe treapta a treia, după arestarea preventivă și arestul la domiciliu. La termenul de miercuri, Adina și Daniel Tudorache au solicitat o măsură mai blândă, respectiv controlul judiciar simplu.

„În noiembrie 2020 s-a instituit măsura controlului judiciar pe cauțiune pentru suma de 1 milion de euro, iar garanția s-a făcut prin garanții reale imobiliare cu bunuri care aparțin doamnei Tudorache Adina Constanța. Acum, aceasta nu mai este de acord cu garantarea măsurii din bunurile personale. Acesta a denunțat unilateral convenția juridică încheiată cu DNA la data respectivă", a declarat unul dintre cei patru avocați ai Adinei Tudorache.

Apărătorii Adinei Tudorache au susținut că pe această temă există un vid legislative în legislația penală. Ei spun că, pe de-o parte, acordul pe care un terț și-l dă pentru garantarea cauțiunii într-un dosar penal nu este revocabil dar, pe de altă parte, nici nu este interzis în mod expres de lege să facă acest lucru.

Este vorba despre un sechestru instituit de procurorii DNA asupra a trei imobile care aparțin Adinei Tudorache, dintre care cel mai valoros este cel din Calea Victoriei nr. 114 o clădire cu trei etaje la câțiva pași de Palatul Victoria. 

„Doamna Tudorache nu dispune de alte venituri decât acelea care provin din administrarea și exploatarea acestor imobile", au justificat avocații.

O altă problemă juridică din procesul soțior Tudorache este că această cauțiune a fost instituită pentru a garanta buna lor conduită la proces, nu recuperarea eventualului prejudiciu. Or, spun avocații, cei doi au dovedit deja că nu se sustrag cercetării judecătorești, vin la fiecare termen și nu încearcă să influențeze martorii.

În plus, arată avocații, măsura este în vigoare de mai bine de doi ani, iar acum nu s-ar mai justifica - motiv pentru care solicită înlocuirea ei cu cea a controlului judiciar simplu.

Daniel Tudorache, acuzat că l-a „zeciuit" pe un afacerist

Daniel Tudorache este acuzat de complicitate la trafic de influență, pentru aceea că ar fi cerut de la un om de afaceri, printr-un intermediar, comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

„În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de inculpatul Tudorache Daniel. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței. De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său. În perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 - martie 2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună", arată DNA. 

Ce achiziții își permitea Tudorache din salariul de primar

Potrivit procurorilor anticorupție, pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute în mod nelegal, Daniel Tudorache ar fi procedat la:

 

  • depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora - în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;
  • achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
  • achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.
  • restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro.

 

„În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpatului Tudorache Daniel și soției acestuia, identificate la percheziția domiciliară, respectiv 258 de obiecte (bijuterii și pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei și sumele de 11.210 de euro și 4.235 USD, precum și asupra mai multor bunuri imobile aparținând soției inculpatului", mai arată procurorii în comunicat.

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou