Cât a ajutat programul ”Prima casă”

Ziarul Atac, 6 ianuarie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
cat-a-ajutat-programul-prima-casa-1.jpg

Pe fondul diminuării populației de la circa 21,7 milioane locuitori în 2002 la 20,1 milioane locuitori în 2012, numărul de persoane dintr-o gospodărie a scăzut de la 2,90 la 2,83.

Rezultatul în privința condițiilor de locuit a fost inversarea în ultimii zece ani a raportului dintre numărul de persoane și numărul de camere, ceea ce a dus rata de ocupare de la 1,04 persoane/cameră la 0,9 persoane/cameră în prezent.

În plus, suprafața locuibilă a crescut atât per total cu peste zece procente iar numărul de camere pe o gospodărie a urcat de la 2,8 la 3,1, suprafața medie a unei camere depășind pragul de 15 mp. Cu toate acestea, România se află încă departe de standardele europene în materie, inclusiv față de fostele țări socialiste din regiune.

Statistica țărilor occidentale arată o medie în jur de 90 mp pe locuință pentru țări precum Germania, Franța sau Italia. La nivel regional, se înregistrau valori de circa 60 mp pentru Bulgaria, 70 mp pentru Polonia și 80 mp pentru Ungaria și Cehia. De aici rezultă că există destul loc pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit.

Acest proces este foarte lent (vezi evoluția mediei suprafețelor) din cauza numărului relativ redus de locuințe noi după standarde occidentale, cu suprafețe de circa 90 mp și peste. Mai mult, sumele reduse aflate la dispoziția populației și condițiile mai stricte de creditare au condus în ultima perioadă la reorientarea constructorilor spre suprafețe mai reduse ale noilor locuințe.

Programul "Prima Casă" a început în anul 2009. Până la 9 octombrie 2013, el a finanțat construcția și renovarea a circa 102 mii locuințe cu o sumă totală de aproape patru miliarde euro.

Dintre acestea, circa 30% sunt locuințe nou construite (după anul 2008).

Valoarea maximă garantată prin acest program a fost stabilită la echivalentul în lei a 60.000 euro pentru locuințe vechi și 70.000 euro pentru locuințe noi (75.000 euro pentru construirea unei locuințe în sistem colectiv, în cazul a minim două persoane asociate). Statul garantează 50% din riscul de nerambursare iar avansul minim este de 5% și este condiționat de depunerea unei garanții în sumă de trei rate lunare.

Din datele centralizate de Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) se poate observa o creștere a sumelor alocate începând cu anul 2010, simultan cu o oarecare reducere a valorii medii pentru fiecare beneficiar, urmare și a tendinței de diminuare a prețurilor pe piața imobiliară.

De remarcat și o revenire a ponderii locuințelor noi în totalul finanțărilor acordate, cu depășirea pragului de o treime din total în acest an.

 

cursdeguvernare.ro

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:19
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou