Autoritățile iar au tras pe nas lupta anti-drog

Sorin Ovidiu Bălan, 29 august 2023, Ora 12:29

  • print
  • |
autoritatile-iar-au-tras-pe-nas-lupta-anti-drog-48006-1.png

 

Săptămâna asta am stat din nou și am numărat nenorocirile. Ne-am uimit, ne-am întristat, am empatizat, ne-am îndurerat, am compătimit, ne-am indignat, ne-am revoltat (asta mai mult în sinea noastră) şi... cam atât.

Autoritățile iar au tras pe nas lupta anti-drog. Din păcate, sunt absolut convins că şi în viitor, din nou ne vom uimi, ne vom întrista, vom empatiza, ne vom îndurera, vom compătimi, ne vom revolta, pentru că sunt convins că astfel de nenorociri se vor mai întâmpla.

S-au întâmplat de zeci de ani încoace şi se vor mai întâmpla, atâta timp cât răul care le produce nu se taie de la rădăcină, ci doar se iau pe loc nişte măsuri de suprafaţă, praf în ochi pentru opinia publică.

Tragedia de la 2 Mai

Să le luăm pe rând şi să începem cu cea care a fost cea mai mediatizată. Asta neînsemnănd că este şi cea mai gravă. Foarte grave sunt toate. Pe drumul dintre staţiunile 2 Mai şi Vama Veche, un descreierat drogat a curmat viaţa a doi tineri şi a rănit alţi câţiva.

O tragedie care a distrus destine şi familii întregi. Ancheta, făcută în special de presă, a scos la iveală lucruri incredibile. Le cunoaşteţi cu toţii. Nu mai insist pe ele. Doar le enumăr.

La primul control de rutină, Vlad Pascu este prins fără RCA la maşină. Nu se aplică legea, adică ridicarea talonului şi a plăcuţelor de înmatriculare, imobilizarea vehiculului până îi intră în vigoare poliţa de asigurare şi se face dovada plăţii amenzii.

Legea asta este numai pentru fraierii care nu or să aibă atâţia bani cât Vlad al nostru, chiar dacă pe sărăcie ar mânca numai „pateu” toată viaţa. A doua oprire de către miliţieni a inconştientului este cu belea.

Testarea anti-drog nu s-a făcut dintr-un motiv pueril

Se găsesc în maşină substanţe halucinogene şi este dus la secţie. Aici, după părerea mea, este cheia tragediei. Tânărul este ţinut aproape două ore, timp în care este testat numai cu alcooltestul, care iese negativ. Fără testare antidrog.

Nu s-a făcut dintr-un motiv pueril, pe care ne vine greu, nouă, ăstora de mâncăm pateu pe sărăcie, să-l punem pe pâine şi să-l înghiţim. Nu exista decât un drug-test, şi ăla nefolosibil pentru că era închis într-un dulap.

De ce spun că e greu de înghiţit povestea. În zona 2 Mai-Vama Veche, extrem de fierbinte în ceea ce înseamnă traficul şi consumul de droguri, mai ales acum, în sezon, să nu existe decât un drug-test, şi ăla încuiat?

Inconsistențe în comportamentul Poliției

În al doilea rând. De ce să stea Vlad cel bogat în secţie aproape două ore, dacă la alcool a ieşit negativ. De ce nu i-au dat drumul imediat?

Simplu. Avem informaţii că Vlad cel cu firme pe bogăţie, care nu mănâncă pateu de fraieri, ci foaiagras decât, şi ăla din gâscă îndopată cu foiţă de aur, nu a tras singur pe nas, ci împreună cu mai multe odrasle care nu mănâncă pateu. Şi care nu au fost pomeniţi până acum.

Ceva praf în ochi ni s-a aruncat. Au fost daţi afară nişte miliţieni. Nu-i nimic. Se vor pensiona, cu o pensioară bună, după care, peste o lună, când se stinge iureşul, îi vom vedea consilieri, mai câştigând un ban cât să umple buzunarul mai mult decât când erau activi.

Dar restul?

Restul e tăcere. În şedinţa de joi a Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a amintit despre această nenorocire şi a declarat că va fi toleranţă 0 pentru droguri. Zero de-acum încolo. Dar până acum? Ce fel de toleranţă a fost? Unu? Doi? Şi cine a acordat-o, că tot ei erau la putere!

Nu se va trece la o luptă reală cu traficul de droguri

Desigur că nici de data asta nu se va trece la o luptă reală cu traficul de droguri. Familiile şi prietenii celor ucişi vor rămâne îndureraţi, Vlad, pe bogăţie, se va duce câţiva ani la puşcărie, pentru că din nefericire pentru el a intrat în vigoare „Legea Anastasia”, care prevede că se face puşcărie cu executare în cazul în care comiţi un accident mortal, fiind băut sau drogat.

Pentru că altfel, sigur scăpa cu o suspendare, aşa cum s-a mai întâmplat în multe alte cazuri. Aţi auzit cumva de la premier, sau de la ministrul de Interne, că se pune la punct o strategie naţională de luptă antidrog?

Ceva în genul „Mâinile curate” din Italia anilor ’90. Că se fac programe de pregătire, atât a unor poliţişti specializaţi în prinderea traficanţilor grei, dar şi a unor medici specializaţi în tratarea consumatorilor? Că se fac aşezăminte specializate în dezintoxicare?

Penitenciarele colcăie de droguri

Că se modifică legea, astfel încât drogatul care comite o faptă penală, să nu mai meargă în penitenciar, unde oricum consumă stupefiante în continuare, pentru că şi acolo colcăie de droguri, aduse inclusiv cu drona la geamurile celulelor, după care iese şi comite din nou nenorociri, ci va fi dus la un spital de maximă securitate, unde să aibă regim de penitenciar, dar să fie tratat, astfel că nu judecătorul, care nu are studii medicale, ci un medic de specialitate, să-şi asume să-i dea din nou drumul pe stradă, asumare aprobată, desigur, la final, de un judecător.

Iar dacă se mai întâmplă o nenorocire provocată de acelaşi individ, să răspundă şi medicul care l-a declarat apt, şi judecătorul care nu a luat în calcul toate elementele şi i-au dat din nou drumul printre oameni. Ia să vedem atunci. Mai colcăie drogaţii la volan?

Cea de-a doua nenorocire, cea cu femeia gravidă decedată la spitalul din Botoşani, după ce nouă ore nimeni nu s-a uitat la ea, deşi a implorat medicii, inclusiv prin mesaje, nu este nimic de comentat.

PCR – Pile, Cunoștințe, Relații

Pentru că ticăloşia nu se comentează. Se ia act şi se întreprind măsuri drastice împotriva ei. O singură constatare, că aşa constatăm noi putregaiul pe care stăm. Când se întâmplă câte o nenorocire. Managerul spitalului este un fost sculer-matriţer. Tot respectul pentru această profesie de înaltă calificare, dar nu are nicio legătură cu administrarea unui spital.

Înainte de 1989, iniţialele PCR nu însemnau numai Partidul Comunist Român. Ci şi pile, cunoştinţe şi relaţii. Diseminat în mai multe partide, că e democraţie şi pluripartitism acum, acest al doilea pcr a făcut ca devotamentul pentru partid, să-l ducă în funcţia de manager al spitalului judeţean pe un sculer-matriţer.

Tot pe vremuri. mai era o vorbă cu sculerul-matriţer. Toţi activiştii de partid se recomandau aşa, după care completau, râzând gros: „Sunt sculer-matriţer. Te fac din pilă pe la spate”. Pe câţi o fi făcut din pilă pe la spate sculerul botoşănean ajuns inclusiv secretar de stat, iar acum manager la un spital în care un om este lăsat să moară după nouă ore de implorat doctorii.

În Botoşani, de atunci în fiecare zi, au loc manifestaţii ale cetăţenilor, revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat. Strigă: „Alexandra! Alexandra!” numele tinerei moarte. Mie mi se pare că am un „Déjà Vu”. Tot „Alexandra, Alexandra” au strigat zile în şir şi manifestanţii de la Caracal în faţa casei lui Dincă.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou