Gazele de şist put rău a ilegalitate

Sorin Ovidiu Bălan, 18 octombrie 2013, Ora 12:47

  • print
  • |
gazele-de-sist-put-rau-a-ilegalitate-35051-1.jpg

Pungeşti. O localitate foarte săracă din cea mai săracă regiune a Europei civilizate, judeţul Vaslui, a devenit peste noapte un simbol. Ba, dacă stăm să ne gândim bine şi să dăm cezarului ce-i al cezarului, chiar două simboluri. Despre Pungeşti, despre locuitorii de aici mai exact, se vorbeşte acum cu respect, iar guvernanţii au fost nevoiţi să ia în seamă dorinţa acestor oameni.

Nu mă pot opri să nu râd, făcând comparaţia cu acea mare manifestaţie de acum mai bine de trei ani, din Piaţa Victoriei, de pe vremea Cabinetului Boc nuştiucât, când sindicatele au spus că strâng cincizeci de mii de oameni să protesteze împotriva condiţiilor de trai. Rezultatul?

Un „Dansul Pinguinului" jucat în mijlocul bulevardului unde se oprise circulaţia, cu participarea, ce-i drept, a unui număr record de dansatori, mii de şepcuţe distribuite de şmecherii de la sindicat, care costau cât un joben de mers la recepţie la Buckingham, sute de autobuze închiriate de pe la firmele prietenilor, care în acte au consumat motorină cam cât le-ar fi trebuit să înconjoare o dată planeta,o plimbare bună la Bucureşti a membrilor de sindicat cu turul a câtorva mall-uri, plus, şi acesta a fost câştigul cel mai important, tăierea a douăzeci şi cinci de procente din leafa bugetarilor care tocmai se revoltaseră prin „Dansul Pinguinului".

La Pungeşti a fost mult mai simplu. Fără şepcuţe costisitoare, fără autobuze mari consumatoare de carburant, fără să joace un „Pandelaşul" sau „Brâul", trei sute de localnici s-au adunat la marginea satului, ca să spună răspicat că nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist în zona unde locuiesc. Simplu! Ce-i drept, cu ceva dans s-a lăsat: cu „Bătuta", pentru că atunci când, decişi, oamenii s-au aşezat în faţa utilajelor care veniseră să muşte din liniştea lor, jandarmii au intervenit în forţă şi au bătut oamenii. Dar sătenii nu au cedat. Rezultatul? „Chevron Corporation" a anunţat că stopează activităţile de prospecţie pentru gazele de şist.

Nu-i aşa că este o deosebire între rezultatul marii manifestaţii din Piaţa Victoriei de la Bucureşti de acum câţiva ani şi rezultatul micii răzmeriţe de la Pungeşti?

Şi acum să ne explicăm. De ce am spus că mica şi săraca localitate Vasluiană a devenit un simbol.

Mai întâi, pentru că locuitorii de aici au dovedit că se poate. Că vocea oamenilor de rând poate fi ascultată şi că trebuie să se ţină seama de ea. Că se poate să dăm de-o parte fatalitatea care de multe ori ne caracterizează: „Ce putem să facem, noi suntem mici, nu ne punem cu cei mari". Iată că putem. La Pungeşti, o mână de oameni, agresaţi de jandarmi, au reuşit să-şi impună punctul de vedere, au dovedit, afirmăm fără a ne teme că spunem banalităţi, că cei mici, oamenii de rând, sunt cu adevărat puterea.

Cel de-al doilea simbol, care credem noi că este şi mai important, este faptul că victoria oamenilor din Pungeşti dovedeşte că românii s-au trezit. Că nu mai vor ca România să fie otrăvită. Că nu mai vor să mănânce mâncare otrăvită care să le provoace cancer, că nu mai vor să bea apă otrăvită, care să le omoare copiii, că nu mai vor să calce pe pământ otrăvit. Că nu mai vor.

Din 1990, de când guvernul de atunci a dat acceptul ca pe cel mai fertil sol din Europa, Insula Mare a Brăilei, să fie îngropate deşeuri care au pârjolit tot în jur, de nici astăzi nu mai creşte nimic acolo, şi până zilele trecute, la controversata navă „Flaminia", plină de deşeuri toxice, refuzată de toate porturile lumii ca să acosteze şi care a fost primită în Portul Constanţa, România a fost otrăvită sistematic. O adevărată groapă de gunoi, pentru deşeuri care de care mai periculoase. Ei bine, manifestaţiile împotriva folosirii cianurilor la Roşia Montană şi a exploatării gazelor de şist de la Pungeşti arată clar faptul că românii, pur şi simplu nu mai vor să înghită otravă.

Şi mai este o problemă în legătură cu evenimentele din judeţul Vaslui. Una de legalitate, care va trebui lămurită în instanţele de judecată. Pentru a se putea face un astfel de tip de activităţi, precum prospecţiunile pentru descoperirea şi evaluarea gazelor de şist este nevoie, printre alte documente, şi de o autorizaţie de mediu. Iar legea spune clar că această autorizaţie de mediu nu se eliberează decât după consultarea populaţiei din zonă, care trebuie să fie de acord cu activitatea economică respectivă.

Consultarea populaţiei este obligatorie, iar avizul ei favorabil şi mai obligatoriu. Altfel, nu se eliberează avizul de mediu şi lucrarea nu porneşte. Cum a fost consultată populaţia din Pungeşti şi ce aviz favorabil a dat pentru prospectarea gazelor de şist, s-a văzut din confruntarea sătenilor cu jandarmii.

Şi atunci, ne punem firesc întrebarea: cine a eliberat autorizaţia de mediu? Cine a încălcat legea? În acest context, şi intervenţia în forţă a jandarmilor este ilegală. Au sărit să-i apere pe nişte infractori. Mai mult. Prefectul de Vaslui a spus că el nu are nici o treabă cu exploatarea propriu-zisă. Nu-l interesează. Este pus acolo doar ca să aplice legea. Păi dacă aplici legea, cum spui, domnule prefect, de ce ai pus jandarmii să bată oamenii care aveau dreptate şi manifestau perfect legal, în loc să-i protejezi?

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:02
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou