Mama Rusie face ce știe mai bine

Mihai Ghezea , 5 mai 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
mama-rusie-face-ce-stie-mai-bine-39857-1.jpg

În timp ce în Ucraina violențele se înmulțesc, la fel și numărul morților, Kremlinul cere, cu indignare, ca în conflict să intervină Organizația Națiunilor Unite.

În timp ce observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt făcuți prizonieri și batjocoriți, Rusia strigă din ce în ce mai tare că Europa trebuie să trimită și mai multe echipe în Ucraina, pentru a vedea cum sunt încălcate drepturile omului prorus.

În vreme ce cetățeni pașnici, de bine, neinstruiți din punct de vedere militar și neînarmați doboară elicoptere ale armatei ucrainene, Moscova cere autorităților de la Kiev să înceteze lupta împotriva propriilor cetățeni.

În tot acest timp, occidentalii se ceartă între privind măsurile care ar trebui luate. Mai precis negociază, încercând să ajungă la un numitor comun, astfel încât pierderile apărute în urma unor sancțiuni împotriva Rusiei să fie suportate „echitabil", de toate statele.

De departe, presiunile cele mai puternice vin de peste ocean, din partea Statelor Unite.

Washingtonul nu are aproape nimic de pierdut, dar are de câștigat. Sperietoarea cu oprirea gazelor nu funcționează, așa cum se întâmplă în statele europene, pentru simplul motiv că America n-are nicio legătură cu gazul rusesc.

Dimpotrivă, o Europă dependentă energetic, într-un fel sau altul, de Statele Unite, ar oferi americanilor un avantaj nesperat în urmă cu un an. Din acel moment ar fi clar în ce parte se înclină balanța puterii mondiale. Apoi, Administrația de la Washington ar câștiga, definitiv și irevocabil, vechiul război cu Moscova, exact în momentul în care Vladimir Putin vrea să ofere din nou rușilor sentimentul de putere și Rusiei statutul de mare putere.

Dacă Putin cedează acum în Ucraina, rușii nu-l vor ierta niciodată. Singura variantă este să cedeze în momentul în care efectul unor sancțiuni ar face poporul rus să-i ceară conducătorului să „ierte" Ucraina. Până atunci, provocările vor rămâne ca și acum: străvezii, aproape grosiere. Iar occidentalii europeni se vor preface, în continuare, că doar bănuiesc implicarea Moscovei, dar nu sunt convinși sută la sută, din cauza lipsei de dovezi.

Circul continuă, pentru cei mulți, care cred că meciul nu e trucat. Cum spunea un scamator celebru, șmecheria e veche, fraierii sunt noi.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:35
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou