Morișca politică: răzbunarea

Laszlo Kallai, 25 iunie 2012, Ora 20:27

  • print
  • |
mori-ca-politica-razbunarea-26701-1.jpg

Cazul Adrian Năstase ar putea declanșa o vendetă generală în lumea politică. Zeci de pedeliști ar putea junge în curând în fața procurorilor anticorupție. Momentul 2005, când zeci de social-democrați au fost arestați și ținuți în beciurile poliției, luni de zile s-ar putea repeta la începutul anului viitor, odată cu reconfirmarea Uniunii Social Liberale la putere. Chiar dacă, răzbunarea este arma prostului, social-democrații și liberalii sunt prea frustrați să uite „măsurile" regimului Băsescu. Politicieni și afaceriști de talia lui Dinu Patriciu, Dumitru Sechelariu, Ovidiu Tender, Sorin Ovidiu Vântu nu uită și nici nu iartă. De Adrian Năstase și oamenii lui să nu mai vorbim.

Pe liderii PD-L îi va aștepta, de asta sunt convins, aceași soartă. Adriean Videanu, Elena Udrea, Gheorghe Falcă sau Gheorghe Ștefan sunt doar câteva nume care vor fi luați la rost de „justiția" noii puteri. Acest lucra este cert, iar primele semnale au și apărut. În urmă cu câteva zile chiar premierul Victor Ponta a făcut o mică demonstrație fluturând în fața jurnaliștilor niște contracte semnate de Videanu cu niște firme ale „băieților deștepți". Ca o confirmare a vendetei ce se pregătește îmi vine în minte o frază spuse off the records, după un interviu care mi-a acordat Victor Ponta în vara anului trecut: „Nu vom ierta pe nici unul!"

Rațiunea lui Constantin Noica care a definit răzbunarea drept setea de justiție rămasă în stadiul sălbăticiei nu poate însemna pentru politicienii zilelor noastre un punct de plecare în relațiile lor cu adversarii politici. Atâta timp cât toți - excepțiile întăresc regula - sunt la grămadă, niște ciurucuri ale societății puși pe căpătuială de putere și avere cu orice preț, nu există șansă reală de modernizare a clasei politice.
Răfuielile politicienilor a făcut ca justiția să devină ceva banal, o instituție care acționează aproape în exclusivitate la ordine politice. Criticile Europei la adresa a ce numin noi Justiție este firească. Condamnarea unor primari sau mai recent al unui fost prim-ministru nu schimbă cu nimic imaginea sistemului. Pentru a modifica percepția occidentului în privința aplicării principiului moral și juridic care cere să se dea fiecăruia ceea ce i se cuvine și să i se respecte drepturile este nevoie de o schimbare profundă, a mentalității oamenilor, a clasei politice și mai ales a celor care decid în sălile de judecată. Este un proces dureros și de durată. Cu actuala societate este imposibil de realizat.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou