Premier, Parlament și țuică fiartă

Mihai Ghezea , 9 decembrie 2012, Ora 22:48

  • print
  • |
premier-parlament-i-uica-fiarta-28276-1.jpg

Până la urmă, rezultatele alegerilor de duminică n-au adus nicio surpriză majoră.

Este adevărat că vremea rea i-a ținut în casă pe nehotărâți, USL-ul pierzând, astfel, cinci-șase procente, dar, în rest, electoratul s-a comportat conform așteptărilor. Nici liderii politici n-au avut ocazia să fie foarte fericiți sau foarte triști.

Au avut grijă să evite și țopăiala introdusă în analalele politicii autohtone de către Mircea Geoană și Mihaela, dragostea lui. Până la urmă, se poate vorbi despre un happy end. Al useliștilor, pentru că au câștigat alegerile, și al arediștilor pentru că au intrat în Parlament, cu un scor cât de cât decent, în condițiile în care, în urmă cu câteva luni, mulți dintre analiștii politici apreciau că este posibil să pățească la fel ca și țărăniștii, care au dispărut de pe scena politică după ce au fost la guvernare.

De campanie electorală nu putem spune că am avut parte. Deși s-au cheltuit sume enorme pentru afișe și alte "atenții" electorale, pe candidați nu prea i-am văzut la față. Cel mult, au bătut pe la porțile sau ușile oamenilor din colegiile proprii. De cele mai multe ori, până și deja încetățenita șpagă electorală au adus-o echipele de campanie. Dovadă că oamenii nu prea aveau habar cu ce persoană votează, chiar dacă fiecare stâlp de iluminat, fiecare gard, fiecare drum a fost împânzit de fețe zâmbărețe, pictate pe pânze din ce în ce mai mari.

În schimb, circul abia începe. Traian Băsescu, rămas singur pe baricade de săptămâni întregi, pare hotărât să-și interpreteze cântecul de lebădă cu această ocazie, jonglând cu numele viitorului premier. Vom avea iarăși parte de interpretări, cu mai mult sau mai puțin talent, ale articolelor din Constituția României și din legile electorale.

Ne vom contrazice, cu toții, încercând să ne lămurim dacă partide înseamnă și alianțe, dacă președintele trebuie să accepte varianta câștigătorilor și dacă Ponta rămâne sau nu la Palatul Victoria. Și să ghicim dacă vom avea parte de o nouă suspendare sau facem pauză de alegeri, pentru doi ani.

Și, în timp ce politicienii se vor da de ceasul morții, românul va schimba păreri savante despre soarta Rapidului. După sobă, cu caltaboșul într-o mână și ceașca cu țuică fiartă în cealaltă.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou