România post-escu și flacăra violet

Mihai Ghezea , 3 noiembrie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
romania-post-escu-si-flacara-violet-44161-1.jpg

Primul tur al alegerilor n-a produs nicio surpriză notabilă. Victor Ponta reprezintă stânga în turul doi, iar Klaus Iohannis rămâne reprezentantul dreptei în cursa spre Cotroceni.

Prezența românilor la vot, mai mare decât se așteptau mulți dintre analiști arată că, totuși, populația nu și-a pierdut în totalitate speranța de mai bine.

Acum este clar că, după zeci de ani, după o generație, președintele României nu va mai fi un "escu". De asemena, desfășurarea de forțe a DNA din ultima perioadă și "ascunderea" tot mai multor politicieni de rang înalt arată ar putea fi, cel puțin pentru optimiști, încă un semnal că România trece printr-un moment de cotitură, de renaștere, de revenire la normalitate.

Singura dilemă pentru unii comentatori pare să rămână, în acest moment, problemă flăcării violet. După ce vrăjitoarea Vanessa a garantat, mai acum câteva zile, că, la cererea unui pesedist de frunte a rezolvat problema flăcării cu pricina, astfel că aceasta nu va mai influența aceste alegeri, unii s-au mirat când au văzut-o pe Daciana Sârbu însoțindu-și soțul la vot îmbrăcată complet în...violet.

Lăsând gluma la o parte, este evident că abia de acum înainte vom asista la o luptă pe viață și pe moarte. Cunosc mulți votanți cu simpatii de dreapta care și în acest an, la fel ca la unele dintre scrutinurile trecute, au absentat de la vot, în ideea că vor susține candidatul din această zonă a spectrului politic rămas în cursă, în turul doi. De asemenea, este de așteptat ca partidele să mai aibă în mâneci date compromițătoare despre cei doi candidați, păstrate anume pentru ultimul moment.

Campania va fi, în cele două săptămâni rămase, eminamente negativă, cel puțin dintr-o parte. Asta, pentru că PSD nu mai are de unde rupe noi bazine electorale, prea multe pomeni electorale nu mai are de unde să dea, astfel că rămâne, ca singură variantă, împiedicarea electoratului celorlalți candidați de dreapta să se încoloneze în spatele lui Iohannis.

Nici acesta din urmă nu va avea prea multă liniște. Pe de o parte, trebuie să negocieze cu ceilalți candidați și să aleagă teme speciale pentru electoratul acestora.

Un soi de cântece de sirenă cu dedicație precisă. Apoi, se vede obligat să-și radicalizeze discursul la adresa lui Victor Ponta, pentru a convinge electoratul dur de dreapta să iasă la vot. Și, în mod clar, să găsească o cale, dacă există, să se poziționeze și alături și împotriva lui Traian Băsescu. Nu știu de ce, dar prevăd că președintele în funcție va fi, în continuare, vioara întâi și între cele două tururi de scrutin, chiar dacă nu participă direct la alegeri. Așa le va fi mai ușor și candidaților să ocolească realitatea.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:24
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou