Următoarea capcană

Sorin Roșca Stănescu, 18 noiembrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
urmatoarea-capcana-35980-1.jpg

Depinde de zile. O zi sau două vor avea o influenţă covârşitoare asupra viitorului României. Totul depinde de posibilitatea sau imposibilitatea de a funcţiona, în ciclul politic următor, după o Constituţie nouă. Sau vom rămâne cu cea de acum? Vor exista, cel puţin încă cinci ani, puternice conflicte interinstituțioanle? Sau ele vor putea fi atenuate?

Două atacuri făcute la Curtea Constituţională de către PDL şi de către Traian Băsescu, precum şi straniul răspuns al acestei înalte instanțe împing până la limită momentul în care Constituţia revizuită ar putea intra în vigoare. În ce sens? Solicitată să răspundă dacă nouă Lege a referendumului corespunde sau nu legii fundamentale, Curtea Constituţională a dat un verdict halucinant, spunând că legea este bună, dar nu la data la care a fost promovată de Parlamentul României, ci în termen de un an de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

În acest fel, CCR i-a dat o mână de ajutor lui Traian Băsescu şi a contribuit la dinamitarea relaţiilor din interiorul USL. În definitiv, cel mai important proiect politic al liberalilor şi al lui Crin Antonescu, totodată şi al USL, era, în acest an, revizuirea Constituţiei. Şi, pe de altă parte, cel mai important proiect al PSD, dar şi al USL era regionalizarea, care nu poate fi legal făcută decât în condiţiile în care regiunile, ca formă administrativă, sunt prevăzute în Constituţie. În Constituţia revizuită.

Dar, fie şi aşa, dacă Legea referendumului ar fi fost promovată şi publicată în Monitorul Oficial imediat după verdictul CCR, adoptarea Constituţiei revizuite ar fi fost posibilă înaintea alegerilor. Numai că preşedintele Traian Băsescu a atacat şi el la Curte Legea referendumului. Pe motiv că un referendum, chiar valid, cu un prag de numai 30 la sută nu ar fi şi legitim. Şi, din nou, Curtea i-a întins o mână de ajutor, de astă dată trăgând de timp. Acum, când Curtea Constituţională s-a pronunţat, când, din nou, actul normativ este declarat valid, preşedintele trage de timp. În aşa fel încât termenul de un an din momentul publicării Legii referendumului în Monitorul Oficial să înceapă să curgă cât mai târziu.

De ce procedează Traian Băsescu astfel? Este posibil să-i fie frică de posibilitatea unei noi suspendări. Deşi nu cred că cineva ar intenţiona acest lucru în mod serios. Din simplul motiv că este prea târziu. Şi nici suspendarea lui pentru înaltă trădare nu este, în acest moment, un scenariu valid. Dacă clasa politică ar fi luat o asemenea decizie, trebuia şi putea să o facă de mult. Acum s-ar putea să fie contraproductivă. Dar atunci ce urmăreşte Băsescu? De ce încurcă el lucrurile?

Răspunsul îl găsim exact în Constituţia revizuită. Acolo mandatul prezidenţial este de numai patru ani, iar prerogativele sunt reduse. În baza unei Constituţii revizuite în vigoare, PSD şi-ar respecta mai uşor înţelegerea făcută cu PNL. Din simplul motiv că următorul mandat de prim-ministru nu ar depinde de preşedinte. Dacă se intră în alegerile prezidenţiale pe Constituţia de azi şi se iese din alegeri pe Constituţia revizuită, ca rezultat al celui de-al doilea tur de scrutin, vom avea cel puţin un mandat prezidenţial de cinci ani cu prerogativele extinse pe care le are astăzi Traian Băsescu. În această eventualitate, PSD ar fi tentat, dacă nu chiar împins, să-şi încalce angajamentul şi să vină cu un candidat propriu. Este exact interesul lui Traian Băsescu care, în acest fel, îşi lărgeşte raza de intervenţie politică.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:07
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou