Primarului de la Sectorul 6 nu-i mai ajunge

Ziarul Atac, 24 iulie 2011, Ora 19:52

  • print
  • |
primarului-de-la-sectorul-6-nu-i-mai-ajunge-1.jpg

Aşa cum nimic nu mă mai miră în ţara asta, mă uit fără a fi impresionat la dezvăluirile din presă şi la mizeriile, scoase la lumină în fiecare zi, ale celor din clasa politică. Cu toţii aduc prejudicii cetăţeanului şi avantaje buzunarului propriu. Câtă vreme sunt pe funcţie, cu toţii taie şi spânzură, slujind asupra propriilor interese, neratând şansa de a pleca din mandat cu buzunarul doldora. Şi nu doar propriul buzunar. Întotdeauna trebuie avută grijă de familie, de rude şi de prieteni până la cel mai îndepărtat grad. Că deh, cine ştie când te mai întâlneşti cu aşa şansă.

Cristian Poteraş este unul dintre marii profitori. Câte s-au spus, câte s-au arătat cu degetul despre el şi despre familia lui? Şi ce? L-a deranjat careva? Nicicum. Mare tam-tam că a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, la începutul lunii martie, împreună cu alţi şase funcţionari publici din cadrul Primăriei Sectorului 6. Se vor lua şi măsuri? Ei bine, nu! Ne-am obişnuit. Ei între ei trag, se ceartă, se scapă ş.a.m.d.

Ultima acuză este cea a retrocedării ilegale. 12 hectare de teren în Capitală. Un fleac! La nivelul anului 2006, cele şase terenuri cu o suprafaţă totală de 119.647 metri pătraţi valorau 58,2 milioane de euro, susţin procurorii. Ulterior, proprietăţile au fost vândute pentru circa 82 milioane euro.

Caracatiţa infracţională şi lovelele

Cercetările efectuate în acest dosar penal au relevat faptul că, în cursul anului 2006, inculpaţii Cristian Constantin Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6 nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

Şmenuri cu repetiţie

În mod identic, în toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au încălcat dispoziţii legale imperative şi metodologia de soluţionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane.

"Prin actele abuzive ale inculpaţilor s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind vărul soţiei inculpatului Constantin Poteraş) şi, corelativ, a fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române - Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate.

Mecanismul prin care au fost obţinute în mod facil avantaje patrimoniale consistente a fost pus în operă pe fondul existenţei unui sistem birocratic şi a unui orizont de aşteptare extrem de restrâns pentru persoanele îndreptăţite la respectivele reconstituiri. Astfel, mai multe persoane au cedat drepturile litigioase către acelaşi grup de interese, în schimbul sumelor totale de 417.900 euro şi 40.000 lei, pentru ca, în urma „reconstituirii dreptului de proprietate" iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obţinute (situate pe Bd. Timişoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) să fie valorificate cu profituri uriaşe: pentru suprafaţa de 68.428 mp vândută a fost încasată suma de 33.654.918,67 euro, preţul total al tranzacţiilor fiind de 82.324.529,67 euro. În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor", spune rechizitoriul întocmit de procurori.

Nu suntem de tot râsul? Tocmai primarul, care ar trebui să fie un exemplu, a ajuns fruntea unei reţele mafiote? Şi ce vă păţi? Desigur că nimic!

Nelu Vişan

 

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:01
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou