A doua eclipsă de lună din 2014 aduce pe cerul Terrei „LUNA SÂNGERIE”

Mălina Andrei, 7 octombrie 2014, Ora 11:29

  • print
  • |
a-doua-eclipsa-de-luna-din-2014-aduce-pe-cerul-terrei-luna-sangerie-43831-1.jpg

Miercuri, 8 octombrie 2014, se va produce cea de-a doua eclipsă de Lună din 2014, o eclipsă totală de Lună. Fenomenul este numit și "Luna Sângerie", datorită culorii roșiatice pe care aceasta o capată în timpul eclipsei.

Eclipsa totală de Lună care va avea loc pe 8 octombrie este a doua din 2014, după ce un eveniment astronomic asemănător a avut loc pe 15 aprilie și este totodată a doua dintr-o serie foarte rară de patru eclipse lunare consecutive.

Următoarele două eclipsevor avea loc pe 4 aprilie 2015 și pe 28 septembrie 2015.

Experții de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărți identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetradă". Secolul acesta vom avea doar opt tetrade, iar urmatoarea se va inregistra in 2032 sau 2033.

Numele "Lună sângerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea - un roșu portocaliu - pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Eclipsa este vizibilă din estul Asiei, Australia, Pacific, America de Nord și America de Sud. Asiaticii și australienii vor vedea eclipsa la răsărit, iar americanii la apus, potrivit NASA.

Potrivit NASA, eclipsa va începe la ora 10.25 GMT şi se va încheia la 11.24 GMT.
Eclipsa de Lună de pe 8 octombrie are loc la două zile după perigeul lunar, adică momentul în care Luna este cel mai aproape de Terra (orbita Lunii în jurul planetei nu este perfect circulară, ci oscilează, satelitul apropiindu-se, perigeu, şi depărtându-se, apogeu, de Terra, în mod regulat, n.r.), iar satelitul natural al Pământului va părea cu 5,3% mai mare decât în cazul eclipsei totale anterioare, care a avut loc pe 15 aprilie, explică NASA.

Eclipsa nu va fi vizibilă din România, deoarece la acea oră va fi ziuă în această regiune a Terrei.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:50
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou