Cum identifici un mincinos, după indicii științifice

Mirela Ene, 12 noiembrie 2014, Ora 12:05

  • print
  • |
cum-identifici-un-mincinos-dupa-indicii-stiintifice-44295-1.jpg

A minţi bine şi cu nonşalanţă este un dar. Însă puţin îl deţin. Multe persoane care mint se dau singure de gol pentru că nu ştiu, de fapt, să mintă "cu eficienţă". Ne putem da uşor seama când cineva minte dacă suntem atenţi la nişte detalii!

Zilnic, auzim între 10 şi 200 de minciuni pe zi, se arată în studiile analitice ale organizaţiei de specialitate Quantified Communications. Şi atenţie! Auzim un număr ridicat de minciuni, dar trebuie să recunoaştem faţă de noi înşine că şi noi minţim zilnic. Poate fi vorba de minciuni prin omisiune, prin denaturare sau prin exagerări, însă, în esenţă, atâta timp cât nu prezentăm adevărul aşa cum este el în realitate, atâta timp cât încercam să-l nuanţăm din motive obiective sau subiective, tot minciuna este.

Dincolo de a ne impune să fim mai sinceri cu cei din jurul nostru, după ce am fost sinceri cu noi înşine, putem să acordăm mai multă atenţie cuvintelor şi gesturilor celor din jurul nostru pentru a identifica marii mincinoşi care ne înconjoară. Iată la ce trebuie să fim atenţi!

1. Mincinoşii vorbesc mai puţin despre ei înşişi

Mincinoşii se scot pe ei înşişi din poveştile spune pentru a crea distanţa faţă de situaţie. Un exemplu concret este ciclistul Lance Armstrong, care a recunoscut, în ianuarie 2013, că s-a dopat în cariera lui care cuprinde şapte titluri în Turul Franţei. Înainte de acel moment al mărturisirii, de fiecare dată când era întrebat de practică folosirii substanţelor care sporesc performanţele, el se extrăgea din situaţie, vorbind mereu de alte persoane sau alte contexte care nu-l includeau şi pe el. În schimb, în ianuarie 2013, când a mărturisit că s-a dopat, a folosit cu 75% mai multe pronune personale la persoana I (mie, îmi, mi, pe mine, mă) decât în orice altă discuţie despre dopaj avută anterior.

2. Mincinoşii sunt negativişti

Când cineva minte, spre exemplu, cu privire la motivul pentru care a întârziat, cauta să dea vina pe ceva anume, pe ceva negativ, afişând o atitudine negativă: "Trafic groaznic", "Am dat de un idiot care m-a ţinut din drum...", etc. Motivul pentru care mincinoşii prezintă minciunile în perspective negative este pentru că, în sinea lor, în subconştient, se simt cumva vinovaţi pentru faptul că mint.

3. Mincinoşii sunt exagerat de concişi

Este dificil să susţii o minciună cu multe detalii, motiv pentru care mincinoşii simplifica foarte mult minciunile, neintrand în detalii tocmai pentru că, mai apoi, le-ar fi greu să susţină "firul neadevărului".

4. Mincinoşii folosesc informaţii nerelevante

Deşi sunt concişi în minciună, obişnuiesc să ofere informaţii nerelevante şi vorbeşte, în unele cazuri, haotic. Cu cât omului îi este mai greu să urmărească ceea ce spune un mincinos, fie pentru că nu e coerent, fie pentru că oferă detalii care nu-l interesează, acel om o să încerce să treacă peste acel subiect de conversaţie făcându-i un serviciu mincinosului.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou