S-a descoperit planeta unde 8 ore = un an!

Cristian Blănuţă, 20 august 2013, Ora 15:45

  • print
  • |
s-a-descoperit-planeta-unde-8-ore-un-an-33466-1.jpg

Astronomii au descoperit o "lume de lavă", unde un an durează doar 8,5 ore, şi au aflat că o altă planetă, cu o orbită extrem de strânsă, este compusă doar din fier.

Noua exoplanetă descoperită, Kepler-78b, se află atât de aproape de steaua sa, încât suprafaţa ei este, de fapt, un ocean gigantic de lavă, spun cercetătorii.  Mai mult, experţii au detectat lumină emisă de planetă, ceva neobişnuit pentru o lume atât de mică, conform RTV.net.

Pe Kepler-78b, anul durează doar 8,5 ore, din cauza faptului că se află extrem de aproape de steaua sa - de 40 de ori mai aproape de ea decât planeta Mercur din sistemul nostru solar. Temperaturile de la suprafaţa sa ajung la 2,760 de grade Celsius, prin urmare nefiind o gazdă posibilă pentru viaţa aşa cum o ştim noi.

Într-o lucrare separată, membrii aceluiaşi grup de cercetare au calculat că potenţiala exoplanetă KOI 1843.03, detectată anul trecut şi care îşi orbitează steaua în doar 4,25 de ore - ar fi compusă complet din fier, pentru a putea supravieţui forţelor de atracţie enorme ale soarelui său.

"Simplul fapt că poate supravieţui înseamnă că este extrem de densă (...) Dacă natura chiar face planete atât de dense, este o întrebare deschisă, dar ar fi uimitor", a declarat John Winn de la Massachusetts Institute of Technology, co-autor al studiului.

Atât Kepler-78b, cât şi KOI 1843.03 au fost descoperite de telescopul spaţial Kepler de la NASA. Telescopul a funcţionat din luna martie 2009 până în mai anul acesta.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:23
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou