Cât de periculos este paracetamolul! Toată lumea ia acest medicament popular, puțini știu care sunt riscurile

Mirela Ene, 13 ianuarie 2023, Ora 10:42

  • print
  • |
cat-de-periculos-este-paracetamolul-toata-lumea-ia-acest-medicament-popular-putini-tiu-care-sunt-riscurile-47283-1.jpeg

Medicul Vasi Rădulescu a declarat că mulți români folosesc un anumit medicament, dar că nu se gândesc la efectele adverse. Riscurile sunt mari dacă acesta este folosit fără un motiv bine întemeiat. 

Vasi Rădulescu, medic român, a declarat că românii folosesc paracetamolul atunci când se simt rău, dar că nu se gândesc la consecințe. El a mai spus că mulți doctori îl recomandă chiar și când nu este cazul.

„Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen. Românul + paracetamolul = amor (trebuia să scriu „love", dar am preferat termenul mai telenovelistic). Și medicii îl iubesc. Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă per se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate", a precizat medicul Vasi Rădulescu pe contul de Facebook.

Medicul a declarat că mulți români fac exces de paracetamol și că acest medicament trebuie luat doar la nevoie.

„Medicii folosesc paracetamol în pastile, soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac știind ce posibile reacții adverse pot apărea. Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 4 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 4 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice.

Există cazuri de insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere. Doza maximă recomandată pe zi asta este, de 4 grame", a mai spus acesta.  

El a mai declarat că pacienții nu trebuie să depășească doza de paracetamol și că acest medicament nu este indicat pentru cei cu boli de ficat sau cu alte afecțiuni.

„Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, luând doar pastile recomandate de medic. Personal, atac o viroză respiratorie cu 2 grame de paracetamol în prima zi, apoi reduc la 1.5g pe zi pentru încă 3-4 zile și-i limitez durata și simptomele, dar dacă merge la mine fără probleme nu înseamnă că va merge la fel la toți oamenii.

Dau pacienților cam 1.5g pe zi, câteva zile, depinde de patologie. Colegii reumatologi dau și 3-4 grame, pentru simptomele din artroze sau discopatii", a spus medicul, potrivit Doctorulzilei.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:42
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou