Cinci ani de tăcere în cazul anchetei privatizării I.A.S.-urilor din Timiş

Ziarul Atac, 24 noiembrie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
cinci-ani-de-tacere-in-cazul-anchetei-privatizarii-i-a-s-urilor-din-timis-44520-1.jpg

De mai bine de cinci ani, din 2008, de când D.N.A. a fost sesizată de către fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, cu privire la mai multe privatizări dubioase ale unor unităţi agricole de producţie de tip I.A.S. din Timiş, nimeni nu pare să mai ştie nimic despre anchetă.

Aceasta deşi chiar şi Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a confirmat descoperirea unor nereguli, sesizând, la rândul său, D.N.A.
În urmă cu aproape cinci ani, în august 2008, fostul ministru al Agriculturii şi deputat timişean P.D.-L. Valeriu Tabără, depunea la D.N.A. o solicitare de anchetare a modului în care s-au privatizat în Timiş o serie de unităţi agricole de tip I.A.S., vizate fiind în primul rând fostul I.A.S. Grabaţi, Grabtim, şi cel din Sânnicolau Mare, Sinagro S.A.

Valeriu Tabără spune că nu a primit niciun fel de date din care să reiasă că D.N.A. ar fi întreprins ceva concret în ce¬ea ce priveşte derularea acestei anchete, deşi eventualele fapte ilegale se apropie încet, dar sigur de termenul de prescrip¬ţie. Valeriu Tabără ne-a declarat că a început să aibă semne de întrebare legate de această anchetă după ce în 2009 a fost che¬mat la D.N.A. să reconfirme aspectele sesizate în plângerea iniţială, demers pe care îl consideră inutil şi anormal. "Nu mai ştiu absolut nimic despre acel dosar, deşi ar fi trebuit să mi se comunice date despre derularea acestei anchete şi rezultatul ei. Faptul că de atâta timp nimeni nu a mai făcut public nimic concret legat de această anchetă mă îndreptăţeşte să cred că sunt oameni care nu vor să se realizeze o anchetă serioasă în acest domeniu", declară Valeriu Tabără.

Între timp, pe lângă sesizarea făcută de Valeriu Tabără, oficiali ai Corpului de Control al Ministerului Agriculturii ne confirmau la sfârşitul anului 2011 că, la rândul lor, au derulat o acţiune de control vizând privatizarea I.A.S.-urilor timişene Grabtim şi Sinagro şi au descoperit nereguli grave, făcând astfel sesizare către D.N.A. "Au fost înaintate la D.N.A. notele de control întocmite de Corpul de Control al ministrului, având ca obiect procesul de privatizare al unităţilor de tip I.A.S. din Timiş.

Corpul de Control al ministrului a înaintat notele de control în vederea cercetării fap¬telor privind activitatea A.D.S. Dosarele, întocmite în baza notelor înaintate, sunt în stadiu de cercetare", ne transmiteau atunci reprezentanţii Corpului de Control al ministrului Agriculturii. Este ciudat faptul că de atâta timp D.N.A. nu a făcut publică nicio dată concretă legată de această anchetă.

Grabtim, scos la vânzare cu un preţ inexplicabil de mic

Deşi din momentul sesizării făcute de Valeriu Tabără au trecut aproape cinci ani, este greu de spus ce progrese a făcut ancheta. Şi relevant din acest punct de vedere e faptul că, deşi Agenţia Domeniilor Statului ar fi trebuit să fie punct de referinţă în anchetă, ea fiind administratoarea celor două I.A.S.-uri timişene până la privatizare, anul trecut, reprezentanţii A.D.S. Timiş ne confirmau că procurorii D.N.A. încă nu le ceruseră niciun fel de date. Biroul de Comunicare al D.N.A. nu putea, la rândul său, să ofere informaţii în acest sens, legate de o anchetă în derulare.

Însă chiar informaţiile oficiale ale Ministerului Agriculturii sunt suficiente pentru a indica faptul că în cazul privatizării unor unităţi de tip I.A.S., cum ar fi Grabtim sau Sinagro, sunt suficient de multe semne de întrebare pentru a justifica demararea unei anchete. Ministerul Agriculturii a recunoscut, de pildă, oficial, că în 2002, în momentul privatizării prin negociere directă cu preselecţie a Grabtim Grabaţi, patrimoniul imobiliar al societăţii era de 293.684 de lei.

Tot atunci, Grabtim avea stocuri de produse agricole în valoare de peste 1,04 milioane de lei (la valoarea actuală). La aceasta se adăuga şi valoarea producţiei neterminate, de peste 600.000 de lei (la valoarea actuală). Faţă de aceste date financiare este inexplicabil preţul extrem de mic cu care Statul a pus în vânzare pachetul de acţiuni deţinut la Grabtim: 135.066 de lei. Unitatea avea şi datorii de 600.000 de lei, însă, practic, doar din vânzarea stocurilor, cumpărătorul ar fi putut să-şi recupereze banii investiţi în achiziţionarea pachetului de acţiuni de la Statul român, să plătească datoriile şi să rămână şi cu un profit considerabil.

Şi la Sinagro, unele aspec¬te neclare legate de procesul de privatizare sunt de notorietate. Aici ar fi trebuit verificate vânzările de clădiri şi terenuri făcute din patrimoniul unităţii, la preţuri foarte mici şi pe ultima sută de metri, cu câteva săptămâni înainte de privatizare. Imediat după privatizare, au început alte permutări cu terenuri, iar patrimoniul imobiliar al Sinagro a făcut obiectul unor transferuri succesive în care, la un moment dat, se oficializau schimbări de statut ale terenului I.A.S.-ului prin documente parafate de Primăria Cenad, deşi titulară pe respectivele suprafeţe era Primăria Dudeştii Vechi.

Curtea de Conturi, ţinută la distanţă

Sesizată cu privire la privatizarea Grabtim a fost şi Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii a Camerei Deputaţilor. Deşi o parte din membrii Comisiei au propus înaintarea sesizării către Curtea de Conturi, pentru o anchetă în paralel cu cea a D.N.A., propunerea a fost contrată de o bună parte din membrii P.S.D. ai Comisiei. Aceştia au refuzat trimiterea dosarului la Curtea de Conturi, transferându-l spre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului care, în ultimii ani, nu s-a ocupat de acest gen de anchete. "Situaţia expusă în memoriu este prezentată destul de vag, fără a se aduce elemente clare.

Ca mod de analiză şi verificare a tuturor aspectelor semnalate, s-a făcut propunerea de transmitere a memoriului către A.V.A.S., singura autoritate îndrituită de Statul român cu problemele post-privatizare. În ceea ce priveşte sesizarea Curţii de Conturi, acest lucru nu este necesar deoarece în memoriul respectiv nu este vorba despre utilizarea sau cheltuirea banilor publici", se consemna în stenograma şedinţei Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii a Camerei Deputaţilor.

Însă, cum se poate pretinde că nu este vorba de bani publici într-un proces de privatizare, care presupune vânzarea unui activ al Statului?
Ancheta legată de îmbunătăţirile funciare, poveste "la indigo"

Tot în perioada în care Valeriu Tabără a fost ministru al Agriculturii, la nivelul Parlamentului se constituia o Comisie specială care a iniţiat o anchetă legată de sistemele de irigaţii şi desecare din ţară.

În urma anchetei parlamentare realizate de Camera Deputaţilor, au ieşit la iveală numeroase afaceri cu iz penal, achiziţii dubioase şi sabotări din interior ale activităţii, demarate încă de prin 2003 în anumite sectoare ale sistemului de amenajări funciare din vestul ţării.

Totodată, raportul menţionează un control făcut de conducerea centrală a S.N.I.F. la sucursala timişeană, a cărui concluzie a fost că, la împărţirea cu A.N.I.F. a patrimoniului fostei structuri-mamă, Societatea de Îmbunătăţiri Funciare, un număr mare de echipamente de irigaţii nu fuseseră înregistrate în inventar sau dispăruseră în mod misterios din inventarele anuale succesive. Pe parcursul a trei ani, de exemplu, peste 1.200 de conducte nu fuseseră înregistrate în inventar.

Raportul Camerei Deputaţilor a mai scos în evidenţă că, în bună parte, neregulile foarte mari, descoperite în 2005, în sectorul timişean al îmbunătăţirilor funciare, nu au făcut nici până azi obiectul unor măsuri judiciare clare, nici a unui proces de recuperare a pagubelor, prin sechestrul averii celor vinovaţi.

Nu au fost uitate nici celebrele contracte interjudeţene din sectorul îmbunătăţirilor funciare, cum ar fi drularea unui contract legate de închirierea de utilaje din Caraş-Severin. "Cu aceste utilaje s-au efectuat lucrări de decolmatare în sistemul Sânnicolaul Mare, a canalelor Aranca şi Silvia, în valoare de 12,1 miliarde de lei vechi, fără situaţii de lucrări", se arată în raport. Acestea sunt doar o parte din anomaliile consemnate în respectivul document, concluziile acestuia fiind înaintate Poliţiei şi D.N.A. În vetul ţării, de exemplu, potrivit aceluiaşi raport, ar trebui recuperate, doar din sectorul îmbunătăţirilor funciare, pagube de peste 816 miliarde de lei vechi.

Din păcate, şi în acest caz lipsesc până acum datele concrete legate de realizarea şi finalizarea vreunei anchete oficiale. "Şi în acest caz al neregulilor din sistemul îmbunătăţirilor funciare nu s-a mai făcut public nimic, nu s-a comunicat niciun fel de date legate de stadiul cercetărilor. Şi se apropie termenul de prescripţie", mai spune Valeriu Tabără.

Bogdan Piticariu, jurnalist Timpolis

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:32
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou